Način pripreme
1. U posudi pomešajte 75 g integralnog brašna - pšeničnog ili od spelte sa 90 ml vode. Izmrvite kvasac unutra i zamesite kašu. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na jednu noć.
2. Drugog dana kada budete pripremali hleb pomešajte vino sa kvasom iz frižidera, sipajte mlaku vodu (60 ml), šećer i izmrvite preostali kvasac - 10 grama.
3. U ovu tečnu smesu prosejte dve vrste brašna i zamesite testo - glatko i elastično. Radite sa njim bar 10 minuta dok se ne pojave veze glutena.
4. Oblikujte loptu, namažite je i stavite u posudu, ostavite na toplom, pokriveno krpom da nadođe i da se udvostruči jedan sat.
5. Nadošlo testo premesite ponovo 4-5 minuta i stavite u nejga orahe - krupnije isečene i so.
6. Oblikujte okrugao hleb, pospite brašnom i ukrasite polovinom oraha. Stavite u pleh prečnika 22-23 cm, prethodno namazan ili obložen papirom za pečenje. Ostavite ponovo na toplom da nadođe 1 sat i 30 minuta.
7. Ugrejte rernu do 220 stepeni, unutra stavite vatrostalnu posudu sa vodom. Rešetka treba da bude na sredini, a dole stavite pleh iz rerne. Tako će generisati velika količina pare.
9. Stavite odmah hleb i pecite 10 minuta, nakon toga smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite dok ne dobije lepu boju - oko 30 minuta. Ako korica i orasi po porvšini potamne, pokrijte parčetom aluminijumske folije, koja će ga sačuvati da ne izgori.
10. Gotov hleb izvadite, ostavite da se ohladi na rešetku i isecite na kriške.