Seoski hleb sa orasima i vinom

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
11/07/2019
"Jedete i ne možete da prestanete - to je magija seoske kuhinje "
Priprema30 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno70 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano15
  • Pregledi tokom meseca15
  • Pregledi tokom desmice4
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • kvas
  • integralno brašno - 75 g
  • voda - 90 ml
  • kvasac - 15 g, svež
  • osnovno testo
  • brašno - 530 g, belo + za mešnju
  • brašno - 150 g, integralno
  • vino - 280 ml, belo
  • voda - 60 ml
  • kvasac - 10 g
  • orasi - 150 g + za ukras
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. U posudi pomešajte 75 g integralnog brašna - pšeničnog ili od spelte sa 90 ml vode. Izmrvite kvasac unutra i zamesite kašu. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na jednu noć.

2. Drugog dana kada budete pripremali hleb pomešajte vino sa kvasom iz frižidera, sipajte mlaku vodu (60 ml), šećer i izmrvite preostali kvasac - 10 grama.

3. U ovu tečnu smesu prosejte dve vrste brašna i zamesite testo - glatko i elastično. Radite sa njim bar 10 minuta dok se ne pojave veze glutena.

4. Oblikujte loptu, namažite je i stavite u posudu, ostavite na toplom, pokriveno krpom da nadođe i da se udvostruči jedan sat.

5. Nadošlo testo premesite ponovo 4-5 minuta i stavite u nejga orahe - krupnije isečene i so.

6. Oblikujte okrugao hleb, pospite brašnom i ukrasite polovinom oraha. Stavite u pleh prečnika 22-23 cm, prethodno namazan ili obložen papirom za pečenje. Ostavite ponovo na toplom da nadođe 1 sat i 30 minuta.

7. Ugrejte rernu do 220 stepeni, unutra stavite vatrostalnu posudu sa vodom. Rešetka treba da bude na sredini, a dole stavite pleh iz rerne. Tako će generisati velika količina pare.

9. Stavite odmah hleb i pecite 10 minuta, nakon toga smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite dok ne dobije lepu boju - oko 30 minuta. Ako korica i orasi po porvšini potamne, pokrijte parčetom aluminijumske folije, koja će ga sačuvati da ne izgori.

10. Gotov hleb izvadite, ostavite da se ohladi na rešetku i isecite na kriške.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar