Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Seoski hleb sa orasima i vinom

Seoski hleb sa orasima i vinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k87717k
Seoski hleb sa orasima i vinom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Jedete i ne možete da prestanete - to je magija seoske kuhinje"

Potrebni sastojci

  • kvas
  • integralno brašno - 75 g
  • voda - 90 ml
  • kvasac - 15 g, svež
  • osnovno testo
  • brašno - 530 g, belo + za mešnju
  • brašno - 150 g, integralno
  • vino - 280 ml, belo
  • voda - 60 ml
  • kvasac - 10 g
  • orasi - 150 g + za ukras
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. U posudi pomešajte 75 g integralnog brašna - pšeničnog ili od spelte sa 90 ml vode. Izmrvite kvasac unutra i zamesite kašu. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na jednu noć.

2. Drugog dana kada budete pripremali hleb pomešajte vino sa kvasom iz frižidera, sipajte mlaku vodu (60 ml), šećer i izmrvite preostali kvasac - 10 grama.

3. U ovu tečnu smesu prosejte dve vrste brašna i zamesite testo - glatko i elastično. Radite sa njim bar 10 minuta dok se ne pojave veze glutena.

4. Oblikujte loptu, namažite je i stavite u posudu, ostavite na toplom, pokriveno krpom da nadođe i da se udvostruči jedan sat.

5. Nadošlo testo premesite ponovo 4-5 minuta i stavite u nejga orahe - krupnije isečene i so.

6. Oblikujte okrugao hleb, pospite brašnom i ukrasite polovinom oraha. Stavite u pleh prečnika 22-23 cm, prethodno namazan ili obložen papirom za pečenje. Ostavite ponovo na toplom da nadođe 1 sat i 30 minuta.

7. Ugrejte rernu do 220 stepeni, unutra stavite vatrostalnu posudu sa vodom. Rešetka treba da bude na sredini, a dole stavite pleh iz rerne. Tako će generisati velika količina pare.

9. Stavite odmah hleb i pecite 10 minuta, nakon toga smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite dok ne dobije lepu boju - oko 30 minuta. Ako korica i orasi po porvšini potamne, pokrijte parčetom aluminijumske folije, koja će ga sačuvati da ne izgori.

10. Gotov hleb izvadite, ostavite da se ohladi na rešetku i isecite na kriške.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: