Način pripreme
U maloj posudi namrvimo kvasac i promešamo ga sa kašikom tople vode i kašikom brašna. Ostavljamo ga 3-4 minuta da nakisne.
Sipamo preostalo brašno u posudu i promšamo ga sa solju. Po sredini pravimo udubljenje i sipamo smesu sa kvascem. Sipamo i preostalu količinu tople vode. Promešamo po sredini, postepeno uzimajući kašikom i po malo brašna.
Nakon toga razmesimo rukama. Ne mesi se mnogo, već sao dok se ne dobije homogeno testo za hleb - ono ne treba da je čvrsto i stegnuto, već blago lepljivo. Tako da se ne dodaje više brašna već može da se stavi malo na ruke, da bi se premestilo u posudu za pečenje i da bi se oblikovalo.
Pokrivamo posudu za pečenje papriom, ali ne mažemo ga masnoćom. Stavljamo i oblikujemo testo. Odozgo ga posipamo sa veoma malo brašna i malo soli. Ostavljamo ga 20-30 minuta dok ne udvostruči svoj obim.
Zagrevamo rernu na 200 stepeni. Pravimo krstaste razreze oštrim nožem po naraslom testu. Stavljamo naš seoski hleb da se peče. Pečemo hleb oko 25 minuta.
Ostavljamo gotov ekonomičan seoski hleb sa kvascem da se potpuno ohladi pre nego što ga isečemo.