Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Kapama»Kapama sa pirinčem, mesom i kiselim kupusom

Kapama sa pirinčem, mesom i kiselim kupusom

Diana AndrovaDiana Androva
Kuvar
6413333
Kapama sa pirinčem, mesom i kiselim kupusom
Fotografije: Diana Androva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
240 min.
Ukupno
280 min.
Porcije
8
"Čujemo kapama i odmah zamišljamo kako se meso topi u ustima - i sa ovom je tako"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 1 kg
  • teleće meso - 1/2 kg
  • pile - 1 komad ili 2 - 3 pileća bataka
  • slanina - 3 - 4 kriške
  • kiseli kupus - 2 glavice
  • pirinač - 3 čaše
  • belo vino - 1 čaša
  • lovorov list
  • piment
  • biber - zrna
* merne jedinice

Način pripreme

Slaninu isečemo na komade srednje veličine i jednim delom pokrivamo dno zemljane posude. Nakon toga ređamo kapamu - red kupusa, red mesa, red pirinča.

Ponavljamo ovu proceduru dok ne potrošimo sastojke, poslednji red je kupus. Između redova stavljamo lovorov list, biber i piment.

Kiseli kupus i slanina su slani pa ne stavljam so, ali ako koristite svežu slaninu ili kiseli kupus nije mnogo slan, možete dodati malo soli.

Na kraju pokrivamo celim listom kupusa i preko poređamo slaninu, čija će se mast slivati u jelo za vreme pečenja. Prelivamo čašom belog vina.

Dodajemo i malo ulja - kapama je lepa kada je masna. Isečenim, pokvašenim krugom papria većeg prečnika nego otvor posude, zapušimo i stavljamo poklopac. Stavljamu u ugrejanu rernu.

Pečemo na visokoj tempraturi dok kapama ne provri, nakon toga ostavljamo da vri na tihoj vatri 4-5 sati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: