Način pripreme
Krastavce dobro operite. Važno je da budu sveži i da nisu suvi. Ako treba da čuvate neko vreme, majbolje da ih držite u hladnoj vodi.
Šargarepu isecite na krugove, luk takođe.
Pripremite marinadu od 10 l vode, soli, sirćeta i šećera. U teglu od 800 ml stavite prstohvat semena slačice, nekoliko zrna bibera, 1-2 zrna pimenta, grančicu mirođije, 2-3 komada šargarepe i još toliko luka. Ređajte krastavac do ivice tegle. Prelijte marinadom 1 cm ispod poklopca.
Od ove količine dobijate 22-24 tegle, u zavisnosti od veličine krastavaca. Dobro zatvorene tegle poređajte u mašinu za sudove uključenu na 70 stepeni /ako imate tu opciju/ i uključite program za prljave sudove.
Ako koristite drugi način sterilizacije, obavezno koristite termometar. Tegle ne treba da stoje više od 10 minuta iznad 70 stepeni. Rezultat će vas očarati.