Način pripreme
U velokoj posudi razbijemo cela jaja i dodajemo jedno belance, a žumance ostavljamo za premazivanje penjurlije pre pečenja. U jaja dodajemo brašno, kiselo mleko i sodu za hleb ili prašak za pecivo.
Dobro promešamo i stavljamo u dobijenu smesu i gotovo testo.
Rukama mešamo energično dok testo ne postane veoma lepljivo. Treba da dobijemo gustu kašu od testa, takvu da se sipa teško, kad uzimamo kašikom ili spatulom. Ako testo nije kao kaša, možemo razrediti sa još malo mlake vode.
Dobijeno lepljivo testo uvijamo u posudi folijom i ostavljamo na jedna sat na sobnoj temperaturi.
Pripremamo pleh za pečenje. Stavljamo unutra u pleh papir za pečenje, namazan uljem i u pleh sipamo testo spatulom. Odozgo posipamo krupnije izmrvljenim sirom i namažemo žumancem, pomešanim sa uljem (2 supene kašike) i voda (1-2 supene kašike).
Stavljamo na celu penjurliju parčiće maslaca (100-125 g).
Pečemo penjurliju u rerni, prethodno ugrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni i dok ne dobijemo apetitnu koricu.
Kad izvadimo penjurliju za početnike iz rerne, naprskamo je vodo i uvijamo krpom.
Serviramo za doručak sa ajranom ili kiselim mlekom.