Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Salpikon od morskih plodova (Salpicon De Marisco)

Salpikon od morskih plodova (Salpicon De Marisco)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Salpikon od morskih plodova (Salpicon De Marisco)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 5
04/08/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
8 min.
Ukupno
28 min.
Porcije
2
"Jelo sa očaravajućim ukusom, koje će ljubitelji morskih plodova oceniti na odgovarajući način"

Potrebni sastojci

  • škampi - 300 g, sveži
  • hobotnica - 3 - 4 pipka, skuvan
  • školjke - 300 g, crne sa ljušturom
  • surimi štapići - 8 štapića
  • arpadžik - 100 g, svež ili mariniran
  • paprika - 1/2 komada, zelena
  • paprika - 1/2 komada, crvena
  • masline - 50 g, crne, bez koštica
  • masline - 50 g, zelene, bez koštica
  • maslinovo ulje - 4 - 5 kašika
  • sirće - 4 - 5 kašika, jabukovo ili belo vinsko
  • so - po ukusu
  • biber - 1 kašičica, sveže mleven
  • lovorov list - 1 komad
  • belo vino - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Salpikon od morskih plodova je vrsta hladnog mediteranskog predjela, idealnog kako za letnje tople dane tako i za svako godišnje doba, kada imamo želju da jedemo nešto lagano, sveže i ukusno. Sprema se brzo i lako u nekoliko jednostavnih koraka:

1. Školjke se očiste, operu i izdinstaju sa šoljom belog vina i lovorovim listom. Čim se rastvore, odmah se sklanjaju s vatre.

2. Škampi se potapaju u kipuću posoljenu vodu na oko 3-4 minuta u zavisnosti od njihove veličine. Izvade se i dobro se ocede. Možete da kupite gotove, oljuštene, ali neće biti tako ukusni kao ako ih spremate cele, a posle oljuštite.

3. Dve vrste paprike se seku na male parčiće i pomešaju se sa maslinovim uljem, sirćetom, biberom i solju. To će biti naš dresing, u kome količine mogu da variraju spram vaših preferencija. Ja na primer dodajem malo više sirćeta jer volim kiselije.

4. U veliku posudu se izvade školjke iz ljuski dodaju im se na krugove nasečeni pipci od hobotnice i surimi štapići. Dodaju se pčjušteni škampi, masline i mali luk može da se zameni običnim crnim lukom, iseckanim na sitno).

5. Dresing se sipa i tako prirpemljene sastojke za salpikon i sve se pažljivo meša, da se ne izgnječe školjke, koje su krhke.

6. Sveže predjelo se ostavlja tri sata do jednu noć u frižideru i tako morski plodovi upiju dreing i budu još ukusniji.

7. Servira se ohlađeno sa čašom belog vina ili rozea.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: