Način pripreme
Salpikon od morskih plodova je vrsta hladnog mediteranskog predjela, idealnog kako za letnje tople dane tako i za svako godišnje doba, kada imamo želju da jedemo nešto lagano, sveže i ukusno. Sprema se brzo i lako u nekoliko jednostavnih koraka:
1. Školjke se očiste, operu i izdinstaju sa šoljom belog vina i lovorovim listom. Čim se rastvore, odmah se sklanjaju s vatre.
2. Škampi se potapaju u kipuću posoljenu vodu na oko 3-4 minuta u zavisnosti od njihove veličine. Izvade se i dobro se ocede. Možete da kupite gotove, oljuštene, ali neće biti tako ukusni kao ako ih spremate cele, a posle oljuštite.
3. Dve vrste paprike se seku na male parčiće i pomešaju se sa maslinovim uljem, sirćetom, biberom i solju. To će biti naš dresing, u kome količine mogu da variraju spram vaših preferencija. Ja na primer dodajem malo više sirćeta jer volim kiselije.
4. U veliku posudu se izvade školjke iz ljuski dodaju im se na krugove nasečeni pipci od hobotnice i surimi štapići. Dodaju se pčjušteni škampi, masline i mali luk može da se zameni običnim crnim lukom, iseckanim na sitno).
5. Dresing se sipa i tako prirpemljene sastojke za salpikon i sve se pažljivo meša, da se ne izgnječe školjke, koje su krhke.
6. Sveže predjelo se ostavlja tri sata do jednu noć u frižideru i tako morski plodovi upiju dreing i budu još ukusniji.
7. Servira se ohlađeno sa čašom belog vina ili rozea.
Prijatno!