Način pripreme
Zagrejte lagano sveže mleko i u njega stavite suvi kvasac i šećer. Sačekajte nekoliko minuta da se kvasac aktivira.
U posudu stavite jaja, ulje, kiselo mleko, sveže mleko sa kvascem i so. Dodajte po malo brašna i umesite meko testo.
Umotajte posudu sa testom u krpu i ostavite na toplom mestu da naraste i da utrostruči zapreminu.
Podelite gotovo testo na 4 jednaka dela. Svaku loptu testa razvucite u okruglu koru, premažite je obilno maslacem, a poslednju nemojte da premazujete.
Kore postavite jednu preko druge. U centar kora stavite malu posudicu ili čašu. Od ivice posude do kraja isecite kore na 8 delova.
Svaki deo uvrtite po 2 puta. Sklonite posudu i ostavite testo da ponovo naraste, dok ne udvostruči zapreminu.
Premažite pamuk pogaču žumancem, koji ste ostavili i kome ste dodali 1 kašiku ulja i 1 kašiku svežeg mleka.
Stavite pamuk pogaču za početnike u hladnu rernu i uključite je na 180 stepeni.
Pecite dok pogača ne bude gotova.