Makarone sa mlevenim mesom iz rerne na grčki način

14/08/2019
"Nema veze kako ćete ih nazvati, ukusne makarone su ukusne makarone i neće biti rasprave po tom pitanju "
Priprema30 min.
Kuvanje80 min.
Ukupno110 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano20
  • Pregledi tokom meseca20
  • Pregledi tokom sedmice20
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Isecite luk i beli luk. Ugrejte maslinovo ulje na umerenoj temperaturi u dubokoj posudi na vatri. Proržite luk i beli luk oko 1 minut i dodajte mleveno meso. Pržite, mešajte i pritiskajte spatulom da se izdrobi mleveno meso na male mrvice i promeno boju - ili oko 10 minuta.

Dodajt vino, štapić cimeta i začinite solju i biberom po ukusu. Kad provri, dodajte paradajz, isečen na kockcie (ili sos od paradajza) i paradajz pire. Dodajte prstohvat šećera. Promešajte, smanjite jačinu vatre i ostavite sos da vri oko 40 minuta ili dok tečnost ne ispari.

Na kraju dodajte peršun i izvadite štapić cimeta.

U međuvremenu dok sos vri, skuvajte makarone prema uputstvu na pakovanju. Ocedite i vratite šerpu na vatru oko minut. Dodajte maslac i promešajte lepo da se svuda rasporedi, Skinite sa vatre.

Napravite sos Bešamel, ugrejte maslac u posudi na vatri na umerenoj temperaturi. Dodajte brašno i mešajte neprestano i pržite oko minut dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte lagano sveže mleko i mešajte žicom da se ne stvori korica.

Kuvajte oko 5 minuta ili dok se ne zgusne. Skinite i ostavite da se ohladi oko 5 minuta. Dodajte jaje i muskatni oraščić. Promešajte lepo.

Namažite duboki pleh maslacem. Rasporedite polovinu kuvanih makarona po dnu. Pospite parmezanom. Rasporedite nadev sa mlevenim mesom i ponovo pospite parmezanom. Rasporedite drugi deo makarona.

Na vrh sipajte bešamel, poravnajte i rasporedite preostali parmezan preko makarona sa mlevenim mesom.

Pecite makarone sa mlevenim mesom u rerni na grčki način oko 180 stepeni oko 40 minuta.

Kad bude gotovo ostavite da se ohladi oko 15 minuta i onda isecite na porcije.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar