Način pripreme
Luk dobro operite, isecite sitno i disnstajte u tiganju sa malo vode i maslaca (ili ulja ako nemate maslac). Nakon što omekša luk, dodajte mleveno meso.
Pržite i neprestano mešajte drvenom varjačom da se meso izmrvi. Začinite kuminom, alevom paprikom, biberom i origanom.
Mleveno meso ostavite sa strane da se ohladi. Nemojte mešati sa nadevom za pitu, zato što će toplota izazvati kuvanje jaja.
Jaja operite, luk pažljivo tako da ne upadaju ljuske u posudu. Ako ih ima, izvadite. Nakon toga jaja umutite priborom za mućenje.
Dodajte kiselo mleko u posudu sa jajima. Dodajte sodu bikarobnu i dobro promešajte smesu. Dodajte ljutenicu. Dodajte gaziranu vodu.
I na kraju dodajte proprženo mleveno meso i luk. Stavite mleveno meso neposredno nakon gazirane vode i sode za mešanje. Počnite da ređate grčku pitu odmah da postane mekša i da soda ne izvetri i gazirana voda koji služe kao sastojci za nadolaženje.
Pleh za pitu sa mlevenim mesom namažite uljem ili možete koristiti papir za pečenje.
Rasporedite kore i počnite da ređate pitu. Malo od smese stavite na jedan list pite. Nije potrebno da stavljate nekoliko kora, ako koristite deblje kore, ali ako koristite obične, stavite 2-3 lista.
Ponavljajte proceduru dok ne napunite pleh.
Poređanu pitu u plehu namažite suncokretovim uljem i naprskajte sa još malo gazirane vode.
Pospite susamom (koristite beli susam da biste se bolje orijentisali prilikom pečenja kad pita postane zlatna).
Gotovu pitu NEMOJTE posipati šećerom u prahu!
Po želji možete posuti origanom prilikom serviranja.
Pita sa mlevenim mesom na grčki način se servira topla, po želji sa čašom jogurta.
Odgovarajuća za doručak, užinu između obroka i za prazničnu trpezu.