Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Pasticio»Makarone sa mlevenim mesom iz rerne na grčki način

Makarone sa mlevenim mesom iz rerne na grčki način

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Makarone sa mlevenim mesom iz rerne na grčki način
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
6
"Nema veze kako ćete ih nazvati, ukusne makarone su ukusne makarone i neće biti rasprave po tom pitanju"

Potrebni sastojci

  • luk - 1 glavica
  • makarone - 1/2 paketa, debele, u receptu su korišćene pene
  • maslac - 20 g
  • mleveno meso - 400 g, teleće
  • sos od paradajza - 400 g ili paradajz na kockice
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • beli luk - 2 čena
  • belo vino - 100 ml, suvo
  • peršun - 3 supene kašike, isečen
  • paradajz pire - 1 supena kašika
  • cimet - 1 štapić
  • šećer - 1/2 kašičice
  • parmezan - 40 g
  • brašno - 4 supene kašike
  • maslac - 100 g
  • mleko - 500 ml, sveže
  • jaja - 1 komad
  • muskatni oraščić - 1 prstohvat
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite luk i beli luk. Ugrejte maslinovo ulje na umerenoj temperaturi u dubokoj posudi na vatri. Proržite luk i beli luk oko 1 minut i dodajte mleveno meso. Pržite, mešajte i pritiskajte spatulom da se izdrobi mleveno meso na male mrvice i promeno boju - ili oko 10 minuta.

Dodajt vino, štapić cimeta i začinite solju i biberom po ukusu. Kad provri, dodajte paradajz, isečen na kockcie (ili sos od paradajza) i paradajz pire. Dodajte prstohvat šećera. Promešajte, smanjite jačinu vatre i ostavite sos da vri oko 40 minuta ili dok tečnost ne ispari.

Na kraju dodajte peršun i izvadite štapić cimeta.

U međuvremenu dok sos vri, skuvajte makarone prema uputstvu na pakovanju. Ocedite i vratite šerpu na vatru oko minut. Dodajte maslac i promešajte lepo da se svuda rasporedi, Skinite sa vatre.

Napravite sos Bešamel, ugrejte maslac u posudi na vatri na umerenoj temperaturi. Dodajte brašno i mešajte neprestano i pržite oko minut dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte lagano sveže mleko i mešajte žicom da se ne stvori korica.

Kuvajte oko 5 minuta ili dok se ne zgusne. Skinite i ostavite da se ohladi oko 5 minuta. Dodajte jaje i muskatni oraščić. Promešajte lepo.

Namažite duboki pleh maslacem. Rasporedite polovinu kuvanih makarona po dnu. Pospite parmezanom. Rasporedite nadev sa mlevenim mesom i ponovo pospite parmezanom. Rasporedite drugi deo makarona.

Na vrh sipajte bešamel, poravnajte i rasporedite preostali parmezan preko makarona sa mlevenim mesom.

Pecite makarone sa mlevenim mesom u rerni na grčki način oko 180 stepeni oko 40 minuta.

Kad bude gotovo ostavite da se ohladi oko 15 minuta i onda isecite na porcije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: