Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Letnje jelo sa tikvicama i maslinama

Letnje jelo sa tikvicama i maslinama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Letnje jelo sa tikvicama i maslinama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
17/08/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"E ovakva treba da budu sva letnja jela - ukusna, lagana i da budu natopljena ukusnim hlebom"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 2 komada, srednje, 500 g
  • patlidžan - 100 - 150 g
  • paradajz - 400 g
  • luk - 1 glavica
  • paprike - 1 komad, zelena + 1 crnvena
  • maslina - 100 g, crne i zelene
  • peršun - 5 - 6 strukova
  • biber - 2 prstohvata
  • maslinovo ulje - 60 ml ili ulje
  • majčina dušica - 1 kašičica ili po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan oljuštimo i sečemo na krugove. Posipamo solju i ostavljamo da se ocedi gorka sok za oko 20 minuta do pola sata.

Za to vreme pripremamo preostalo povrće - glave su tikvice, očistimo ih, ne ljutšimo, sitno isečemo.

Isečemo i ostalo povrće da bude jednake veličine, zajedno sa gotovim patlidžanom, prethodno opranim od soli i gorkog soka.

Povrće dinstamo 15 minuta u masnoći sa dva prstohvata soli na umerneoj vatri.

Promešamo s vremena na vreme.

Odvojimo masline od kostiju i dodajemo u jelo, kuvamo još 20 minuta na tihoj/umerenoj vatri.

Gledamo i mešamo periodično, ako je previše gusto, dodajemo malo vode.

Letnje jelo servirmao toplo, ukrašeno maslinama.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: