Moja uspešna griz alva

17/08/2019
"Odrazli smo uz ovaj jednostavni desert, a sada ga pripremamo i našoj deci, zato je važno da recept bude proveren i uspešan "
Priprema5 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno20 min.
Porcije9
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano245
  • Pregledi tokom meseca14
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • griz - 1 šolja
  • maslac - 50 g
  • ulje - 30 ml
  • šećer - 1 1/2 šolje
  • voda - 3 šolje
  • vanila - 2 komada
  • suvo grožđe - 100 g
  • pomorandže - kora 1/2 voće
  • orasi - 100 g
  • kokosovo brašno - 2 supene kašike, karamelizovano
* merne jedinice

Način pripreme

šolja = 220 ml

Stavite maslac i ulje u tiganj na vatru. Čim počne da se prži dodajte griz i mešajte neprestano dok boja griza ne postane karamel.

U šerpu stavite šećer i vodu da provri. Dodajte vanilu. Kad voda provri i šećer se rastopi, skinite sa vatre. Dodajte zaprženi griz i mešajte. Vratite na vatru 1-2 minuta, mešajte neprestano.

Čim počne da postaje gusto, skinite sa vatre, dodajte suvo grožđe, izrendanu koru pola pomorandže ili limuna. Promešajte i sipajte smesu u pravougaoni pleh 25/25 cm, pospite obilno mlevenim orasima i kokosovim brašnom.

Ostavite griz alvu da se ohladi potpuno nekoliko sati i isecite na romboide.

Ovaj recept je od moje majke i pravim ga već dugo godina, a rezultat je uvek odličan.

Moja uspešna griz alva je ukusan i brz desert koji podseća na detinjstvo.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar