Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Alva»Moja uspešna griz alva

Moja uspešna griz alva

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Moja uspešna griz alva
Fotografije: Rositsa Petrova
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
9
"Odrazli smo uz ovaj jednostavni desert, a sada ga pripremamo i našoj deci, zato je važno da recept bude proveren i uspešan"

Potrebni sastojci

  • griz - 1 šolja
  • maslac - 50 g
  • ulje - 30 ml
  • šećer - 1 1/2 šolje
  • voda - 3 šolje
  • vanila - 2 komada
  • suvo grožđe - 100 g
  • pomorandže - kora 1/2 voće
  • orasi - 100 g
  • kokosovo brašno - 2 supene kašike, karamelizovano
* merne jedinice

Način pripreme

šolja = 220 ml

Stavite maslac i ulje u tiganj na vatru. Čim počne da se prži dodajte griz i mešajte neprestano dok boja griza ne postane karamel.

U šerpu stavite šećer i vodu da provri. Dodajte vanilu. Kad voda provri i šećer se rastopi, skinite sa vatre. Dodajte zaprženi griz i mešajte. Vratite na vatru 1-2 minuta, mešajte neprestano.

Čim počne da postaje gusto, skinite sa vatre, dodajte suvo grožđe, izrendanu koru pola pomorandže ili limuna. Promešajte i sipajte smesu u pravougaoni pleh 25/25 cm, pospite obilno mlevenim orasima i kokosovim brašnom.

Ostavite griz alvu da se ohladi potpuno nekoliko sati i isecite na romboide.

Ovaj recept je od moje majke i pravim ga već dugo godina, a rezultat je uvek odličan.

Moja uspešna griz alva je ukusan i brz desert koji podseća na detinjstvo.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: