Punjene tikvice sa mlevenim mesom na grčki način

19/08/2019
"Objavljujemo dan grčke kuhinje i izazivamo vas sa jednim tipičnim grčkim jelom - Punjene tikvice sa mlevenim mesom "
Priprema40 min.
Kuvanje80 min.
Ukupno120 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano4 514
  • Pregledi tokom meseca144
  • Pregledi tokom sedmice12
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • tikvice - 4 komada, srednje veličine
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • mleveno meso - 400 g, teleće
  • peršun - 3 supene kašike, iseckan
  • menta - 1 supena kašika, sveža
  • paradajz - 2 komada, veliki, oljušten i isečen na kockice
  • parmezan - 5 supenih kašika
  • so - po ukusu
  • biber - 1/2 kašičice
  • za bešamel
  • brašno - 2 supene kašike, pune
  • maslac - 60 g
  • mleko - 300 ml, sveže
  • žumanca - 1 komad
  • muskatni oraščić - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Operite tikvice i odsecite dršku na dnu. Isecite na pola po dužini. Izvadite unutrašnjost malom kašikom, pazite da ne probijete napravljeni čamac.

Isecite luk i beli luk sitno. Oljuštite paradajz i isecite na kockice.

U šerpu na vatri na umerenoj temperaturi ugrejte maslinovo ulje. Propržite luk i beli luk oko 2 minuta i dodajte mleveno meso. Izdrobite mleveno meso na mrvice i pržite oko 10 minuta ili dok ne promeni boju.

Dodajte isečeni peršun, mentu i isečeni paradajz. Začinite solju i biberom. Kuvajte nadev na tihoj vatri dok tečnost sasvim ne ispari ili oko 30 minuta.

Skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Dodajte parmezan i lepo promešajte. Poređajte ćamce od tikvica u namazan pleh. Napunite nadevom.

Pripremite bešamel tako što rastopite maslac na umerneoj temperaturi na vatri. Dodajte brašno i propržite lagano ili oko minut.

Dodajte u tankom mlazu sveže mleko, neprestano mešajte da se ne stvore grudvice. Kuvajte sos dok se ne zgusne i uz neprestano mešanje oko 5 minuta. Skinite i ostavite da se ohladi.

Dodajte žumance i muskatni oraščić i ponovo promešajte. Začinite solju. Sipajte od bešamela preko punjenih tikvica.

Pecite punjene tikvice sa mlevenim mesom na grčki način u rerni dok ne dobiju zlatnu boju ili oko 30 minuta.

Unutrašnjost tikvica možete izrendati i napraviti na primer ćuftice od tikvica.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar