Način pripreme
Tikvice dobro operemo i isečemo po sredini na dve polovine. Izvadimo unutrašnjost kašičicom i stavljamo kao čaše u pleh za pečenje.
Nadev pripremamo tako što propržimo luk sa dva čena izgnječenog belog luka, začinimo začinima i u njih dodajemo mleveno meso.
Kad se poslednja dobro zarpži dodajemo dve-tri kapljice vorčester sosa ili unisosa (može i bez njih), paradajz pire pomešan sa 50 ml vode i pirinač.
Ostavljamo smesu na tihoj vatri da vri 4-5 minuta. Na kraju posipamo sa malo iseckanog peršuna. Tikvice punimo nadevom i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180-200 stepeni pola sata. U pleh treba da stavimo 50-100 ml vode.
Za sos umutimo dva jajeta dobro i u njih dodajemo kiselo mleko. Promešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
U dubojom tiganju propržimo jendu kašiku brašna i u njega dodajemo smesu od jaja i kiselog mleka. Dodajemo sok od limuna i iseckanu mirođiju i peršun.
Začinimo biberom i solju po ukusu. Neka vam je slatko!