Pečeno pile sa nadevom od pečuraka

31/08/2019
"Svako može da ispeče pile, ali treba da budete veliki majstor da biste pripremili savršeno punjeno pile "
Priprema50 min.
Kuvanje90 min.
Ukupno140 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano12
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • pile - 1, 6 kg
  • dimljena aleva paprika - 1 kašičice
  • sok od turšije - 3 - 4 supene kašike, od mariniranog limuna*
  • za nadev
  • maslac - 60 g
  • pečurke - 500 g
  • ulje - 3 - 4 supene kašike
  • luk - 1 veza mladog
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • bulgur - 1 šolja za kafu
  • voda - 1 šolja za kafu
  • čubar - 1 kašičica
  • peršun - 1/2 veza sitno iseckan
  • za paradajz sos
  • paradajz - 1 kg
  • luk - 1 veza, mlad
  • beli luk - 1 čen
  • ulje - 2 - 3 kašike
  • paprike - 1 kom.
  • so
  • biber - po ukusu
  • peršun - 1/2 veze
* merne jedinice

Način pripreme

Pile očistimo, operemo hladnom vodom i osušimo. Uz pomoć drvenog ražnjića izbušimo ravnomerno celo pile. Nakon što izbušimo, odlepimo kožu od pileta od leđa pažljivo (da se ne pokida) u pravcu vrata čak do bataka i trtice, nakon toga okrećemo i kožu odlepimo na isti način od grudi.

Pravimo kašu od dimljene aleve paprike i 3-4 supene kašike od turšije mariniranog limuna bez sterilizacije, i pile lepo natrljamo unutra, spolja i ispod kože.

So i drugi začini nisu potrebni, zato što u soku od turšije postoje svi potrebni mirisi ii ukusu (so, karanfilić, korijander, đumbir, beli luk, piment, ruzmarin, sok odl imuna itd).

Ovako pripremljeno pile poklopimo i stavljamo u frižider na jednu noć.

Sledećeg dana pile vadimo i pripremamo nadev.

Bulgur operemo i prelivamo toplom vodom. Ostavljamo sa strane.

Pečurke očistimo, isečenu na krugove i pržimo dok ne dobije zlatnu boju u maslacu. Ostavljamo sa strane.

U drugom tiganju u ulju propržimo iseckan luk, beli luk, dodajemo bulgur oceđen od vode i nakon nekoliko minuta dodajemo malo vode koliko da pokrije sastojke. Ringlu smanjujemo i ostavljamo dok bulgur ne upije vodu, koliko da pokrije sastojke. Ringlu smanjujemo i ostavljamo dok bulgur ne upije vodu. Prebacujemo pečurke u nadev, posipamo solju i biberom po ukusu, peršun i čubar i ostavljamo da se malo ohladi.

Gotovim nadevom punimo pile i otvor ušivamo koncem. Pile prebacujemo u namazanu đuvečaru, odozgo posipamo sa malo ulja. Poklopimo glinenu posudu i stavljamo u donji deo hladne rerne.

Rernu ugrevamo na 180 stepeni sa uključenim ventilatorom. Pečemo dok ne dobije potrebnu tempraturu oko 45 minuta, nakon toga otvorimo i sa strane punjenog pileta sipamo sos od paradajza. Poklopimo i pile vraćamo u rernu na još poal sata.

Dok se pile peče pripremite u istom tiganju od nadeva paradajt sos; u tiganju propržite ulje, sitno iseckan mladi luk, papriku, beli luk i dodajte oljušten i sitno iseckan paradajz. Nakon što soso provri smanjite ringlu i ostavite da se krčka 15 minuta.

Začinitte solju i biberom i pospite peršunom. Napominjem da nakon što sos bude gotov dodajte ga sa strane u pile u đuvečari. Ako želite prethodno možete pripremiti, ali pile u đuvečari treba da se peče prvi 45 min bez sosa.

Pečeno pile sa nadevom od pečuraka servirajte u porcijama, ukrašeno nadevom i preliveno paradajz sosom.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar