Pečeno pile sa nadevom od pečuraka
bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Punjeno Pile»Pečeno pile sa nadevom od pečuraka

Pečeno pile sa nadevom od pečuraka

Pečeno pile sa nadevom od pečuraka
Fotografije: Zoritsa
1 / 15
31/08/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema50 min.
Kuvanje90 min.
Ukupno140 min.
Porcije6
"Svako može da ispeče pile, ali treba da budete veliki majstor da biste pripremili savršeno punjeno pile"

Potrebni sastojci

  • pile - 1, 6 kg
  • dimljena aleva paprika - 1 kašičice
  • sok od turšije - 3 - 4 supene kašike, od mariniranog limuna*
  • za nadev
  • maslac - 60 g
  • pečurke - 500 g
  • ulje - 3 - 4 supene kašike
  • luk - 1 veza mladog
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • bulgur - 1 šolja za kafu
  • voda - 1 šolja za kafu
  • čubar - 1 kašičica
  • peršun - 1/2 veza sitno iseckan
  • za paradajz sos
  • paradajz - 1 kg
  • luk - 1 veza, mlad
  • beli luk - 1 čen
  • ulje - 2 - 3 kašike
  • paprike - 1 kom.
  • so
  • biber - po ukusu
  • peršun - 1/2 veze
* merne jedinice

Način pripreme

Pile očistimo, operemo hladnom vodom i osušimo. Uz pomoć drvenog ražnjića izbušimo ravnomerno celo pile. Nakon što izbušimo, odlepimo kožu od pileta od leđa pažljivo (da se ne pokida) u pravcu vrata čak do bataka i trtice, nakon toga okrećemo i kožu odlepimo na isti način od grudi.

Pravimo kašu od dimljene aleve paprike i 3-4 supene kašike od turšije mariniranog limuna bez sterilizacije, i pile lepo natrljamo unutra, spolja i ispod kože.

So i drugi začini nisu potrebni, zato što u soku od turšije postoje svi potrebni mirisi ii ukusu (so, karanfilić, korijander, đumbir, beli luk, piment, ruzmarin, sok odl imuna itd).

Ovako pripremljeno pile poklopimo i stavljamo u frižider na jednu noć.

Sledećeg dana pile vadimo i pripremamo nadev.

Bulgur operemo i prelivamo toplom vodom. Ostavljamo sa strane.

Pečurke očistimo, isečenu na krugove i pržimo dok ne dobije zlatnu boju u maslacu. Ostavljamo sa strane.

U drugom tiganju u ulju propržimo iseckan luk, beli luk, dodajemo bulgur oceđen od vode i nakon nekoliko minuta dodajemo malo vode koliko da pokrije sastojke. Ringlu smanjujemo i ostavljamo dok bulgur ne upije vodu, koliko da pokrije sastojke. Ringlu smanjujemo i ostavljamo dok bulgur ne upije vodu. Prebacujemo pečurke u nadev, posipamo solju i biberom po ukusu, peršun i čubar i ostavljamo da se malo ohladi.

Gotovim nadevom punimo pile i otvor ušivamo koncem. Pile prebacujemo u namazanu đuvečaru, odozgo posipamo sa malo ulja. Poklopimo glinenu posudu i stavljamo u donji deo hladne rerne.

Rernu ugrevamo na 180 stepeni sa uključenim ventilatorom. Pečemo dok ne dobije potrebnu tempraturu oko 45 minuta, nakon toga otvorimo i sa strane punjenog pileta sipamo sos od paradajza. Poklopimo i pile vraćamo u rernu na još poal sata.

Dok se pile peče pripremite u istom tiganju od nadeva paradajt sos; u tiganju propržite ulje, sitno iseckan mladi luk, papriku, beli luk i dodajte oljušten i sitno iseckan paradajz. Nakon što soso provri smanjite ringlu i ostavite da se krčka 15 minuta.

Začinitte solju i biberom i pospite peršunom. Napominjem da nakon što sos bude gotov dodajte ga sa strane u pile u đuvečari. Ako želite prethodno možete pripremiti, ali pile u đuvečari treba da se peče prvi 45 min bez sosa.

Pečeno pile sa nadevom od pečuraka servirajte u porcijama, ukrašeno nadevom i preliveno paradajz sosom.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: