Pleteni rolat od lisnatog testa sa mlevenim mesom

15/10/2019
"Kada praviš nešto sa mnogo ljubaci - uvek se vidi i svi žele da probaju "
Priprema30 min.
Kuvanje120 min.
Ukupno150 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano179
  • Pregledi tokom meseca18
  • Pregledi tokom sedmice11
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 500 g, mešano
  • jaja - 1 komad
  • luk - 1 glavica, mala
  • hleb - 1 kriška suv, beli
  • origano - prstohvat
  • peršun - prstohvat
  • biber - prstohvat
  • za nadev
  • spanać - 300 g, blanširan
  • pršuta - 5 - 6 tanko isečenih trakica
  • skamorca - 100 g (možete zameniti kačkavaljem)
  • lisnato testo - 2 komada, diskovi
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavite mleveno meso, dodajte jedno jaje, rendanu glavicu luka, oceđenu od vode i izmrvljenu krišku hleba, začinite prstohvatom origana, peršuna i bibera. Promešajte mleveno meso dobro i ostavite u frižideru na 30 minuta da se mirisi pomešaju.

U posoljenoj vreloj vodi blanširajte spanać 3 minuta. Izvadite u đevđir, ocedite dobro od vode i ostavite da se ohladi.

Dolazi vreme da pletemo testo za rolat. Otvorite dva lista lisnatog testa. Stavite jedan na parče papira za pečenje. Isecite ih na trake širine 2 cm.

Sa jednog rolata podignite skoro do vrha svaku parnu traku. Uzmite traku sa drugog lista i stavite horizontalno. Spustite podignute trake i podignite neparne, stavite ponovo notu traku horizontalno i spustite podignute. Tako pravite dok ne ispletete disk.

Stavićemo slike postupaka na kojima se vidi kako se plete.

Podignite pažljivo pleteno odelo sa papirom i nađite mesto u frižideru 30-40 minuta. To je obavezno, u protivnom nećete uspeti da pokrijete rolat!

Ohlađeno mleveno meso ravucite na list papira. Pokrijte blanširanim spanaćem. Poređajte preko trake pršute i pospite malim kockicama skamorce. Uz pomoć papira uvijte u čvrst rolat.

Pokrijte pažljivo pleteno lisnato testo. Podignite odozdo i u dva kraja dobro. Stavite rolat na papir za pečenje u veliki pleh.

Umutite jedno žumance sa 1 supenom kašikom svežeg mleka i namažite četom lisnato testo. Ako pratite uputstva za pečenje, neće vam biti teško da dobro ispečete rolat.

Ugrejte rernu na 200 stepeni. Stavite pleh i prvij 20 minuta pecite, pratite šta se dešava sa rernom. Čim vidite da odozgo počne da se peče, pokrijte aluminijumskom folijom, povećajte rernu na 180 stepeni i nastavite da pečete još 20 minuta.

Nakon što prođe vreme, smanjite na 160 stepeni i nastavite da pečete 30 minuta i pecite još 15-20 minuta.

Pečeni rolat sa mlevenim mesom prebacite u odgovarajući tanjir, isecite na debele kriške i servirajte sa prilogom od pečenog krompira.

Ovaj pleteni rolat od lisnatog testa sa mlevenim mesom je težak za pripremu, ali je vredan aplauza koje ćete dobiti.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar