Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Slani Rolat»Pleteni rolat od lisnatog testa sa mlevenim mesom

Pleteni rolat od lisnatog testa sa mlevenim mesom

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871922k129
Pleteni rolat od lisnatog testa sa mlevenim mesom
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 6
15/10/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
6
"Kada praviš nešto sa mnogo ljubaci - uvek se vidi i svi žele da probaju"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 500 g, mešano
  • jaja - 1 komad
  • luk - 1 glavica, mala
  • hleb - 1 kriška suv, beli
  • origano - prstohvat
  • peršun - prstohvat
  • biber - prstohvat
  • za nadev
  • spanać - 300 g, blanširan
  • pršuta - 5 - 6 tanko isečenih trakica
  • skamorca - 100 g (možete zameniti kačkavaljem)
  • lisnato testo - 2 komada, diskovi
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavite mleveno meso, dodajte jedno jaje, rendanu glavicu luka, oceđenu od vode i izmrvljenu krišku hleba, začinite prstohvatom origana, peršuna i bibera. Promešajte mleveno meso dobro i ostavite u frižideru na 30 minuta da se mirisi pomešaju.

U posoljenoj vreloj vodi blanširajte spanać 3 minuta. Izvadite u đevđir, ocedite dobro od vode i ostavite da se ohladi.

Dolazi vreme da pletemo testo za rolat. Otvorite dva lista lisnatog testa. Stavite jedan na parče papira za pečenje. Isecite ih na trake širine 2 cm.

Sa jednog rolata podignite skoro do vrha svaku parnu traku. Uzmite traku sa drugog lista i stavite horizontalno. Spustite podignute trake i podignite neparne, stavite ponovo notu traku horizontalno i spustite podignute. Tako pravite dok ne ispletete disk.

Stavićemo slike postupaka na kojima se vidi kako se plete.

Podignite pažljivo pleteno odelo sa papirom i nađite mesto u frižideru 30-40 minuta. To je obavezno, u protivnom nećete uspeti da pokrijete rolat!

Ohlađeno mleveno meso ravucite na list papira. Pokrijte blanširanim spanaćem. Poređajte preko trake pršute i pospite malim kockicama skamorce. Uz pomoć papira uvijte u čvrst rolat.

Pokrijte pažljivo pleteno lisnato testo. Podignite odozdo i u dva kraja dobro. Stavite rolat na papir za pečenje u veliki pleh.

Umutite jedno žumance sa 1 supenom kašikom svežeg mleka i namažite četom lisnato testo. Ako pratite uputstva za pečenje, neće vam biti teško da dobro ispečete rolat.

Ugrejte rernu na 200 stepeni. Stavite pleh i prvij 20 minuta pecite, pratite šta se dešava sa rernom. Čim vidite da odozgo počne da se peče, pokrijte aluminijumskom folijom, povećajte rernu na 180 stepeni i nastavite da pečete još 20 minuta.

Nakon što prođe vreme, smanjite na 160 stepeni i nastavite da pečete 30 minuta i pecite još 15-20 minuta.

Pečeni rolat sa mlevenim mesom prebacite u odgovarajući tanjir, isecite na debele kriške i servirajte sa prilogom od pečenog krompira.

Ovaj pleteni rolat od lisnatog testa sa mlevenim mesom je težak za pripremu, ali je vredan aplauza koje ćete dobiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: