Način pripreme
U posudu stavite mleveno meso, dodajte jedno jaje, rendanu glavicu luka, oceđenu od vode i izmrvljenu krišku hleba, začinite prstohvatom origana, peršuna i bibera. Promešajte mleveno meso dobro i ostavite u frižideru na 30 minuta da se mirisi pomešaju.
U posoljenoj vreloj vodi blanširajte spanać 3 minuta. Izvadite u đevđir, ocedite dobro od vode i ostavite da se ohladi.
Dolazi vreme da pletemo testo za rolat. Otvorite dva lista lisnatog testa. Stavite jedan na parče papira za pečenje. Isecite ih na trake širine 2 cm.
Sa jednog rolata podignite skoro do vrha svaku parnu traku. Uzmite traku sa drugog lista i stavite horizontalno. Spustite podignute trake i podignite neparne, stavite ponovo notu traku horizontalno i spustite podignute. Tako pravite dok ne ispletete disk.
Stavićemo slike postupaka na kojima se vidi kako se plete.
Podignite pažljivo pleteno odelo sa papirom i nađite mesto u frižideru 30-40 minuta. To je obavezno, u protivnom nećete uspeti da pokrijete rolat!
Ohlađeno mleveno meso ravucite na list papira. Pokrijte blanširanim spanaćem. Poređajte preko trake pršute i pospite malim kockicama skamorce. Uz pomoć papira uvijte u čvrst rolat.
Pokrijte pažljivo pleteno lisnato testo. Podignite odozdo i u dva kraja dobro. Stavite rolat na papir za pečenje u veliki pleh.
Umutite jedno žumance sa 1 supenom kašikom svežeg mleka i namažite četom lisnato testo. Ako pratite uputstva za pečenje, neće vam biti teško da dobro ispečete rolat.
Ugrejte rernu na 200 stepeni. Stavite pleh i prvij 20 minuta pecite, pratite šta se dešava sa rernom. Čim vidite da odozgo počne da se peče, pokrijte aluminijumskom folijom, povećajte rernu na 180 stepeni i nastavite da pečete još 20 minuta.
Nakon što prođe vreme, smanjite na 160 stepeni i nastavite da pečete 30 minuta i pecite još 15-20 minuta.
Pečeni rolat sa mlevenim mesom prebacite u odgovarajući tanjir, isecite na debele kriške i servirajte sa prilogom od pečenog krompira.
Ovaj pleteni rolat od lisnatog testa sa mlevenim mesom je težak za pripremu, ali je vredan aplauza koje ćete dobiti.