Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Moj rižoto sa tikvicama

Moj rižoto sa tikvicama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Moj rižoto sa tikvicama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
02/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
8 min.
Kuvanje
22 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
2
"Jedna tikvica vas deli od pripreme ovog svežeg rižota, a recept je veoma jednostavan i odgovarajući je za početnike u kuhinji bez ikakvog iskustva"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 160 g, arborio
  • šalot - 2 komada
  • tikvica - 1 mala, mlada /200 g/
  • beli luk - 2 čena
  • belo vino - 80 ml
  • pileći bujon - 450 ml ili od povrća
  • parmezan - 50 g
  • maslinovo ulje - 40 g
  • so - po ukusu
  • biber - 1 - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Parmezan sameljemo na prah ili sečemo na ljuspice i ostavljamo za kraj za posipanje.

Pileći ili bujon od povrća ugrevamo na vatri i održavamo toplim do trenutka korišćenja.

Luk šalot sečemo zajedno sa belim lukom i pržimo 2-3 minuta u maslinovom ulju na umerenoj vatri.

Dodajemo tikvicu, neoljuštenu i izrendanu na krupnije. Dinstamo oko minut-dva i onda sipamo arborio pirinač. Pržimo 1 minut uz neprestano mešanje.

Sipamo vino i mešamo još minut.

Stavljamo pola toplog bujona i kuvamo dok ne upije, nakon toga dodajemo preostali dok pirinač i njega ne upije. Jelo mešamo neprestano da se odvoji skrob i da rižoto dobije kremast izgled, a da ne postane gnjecav. Kuvanje ne treba da oduzme više od 13 minuta.

Nakon što bude gotovo, dodajemo maslac i polovinu parmezana da bi bilo kremastije.

Promešamo rižoto sa tikvicama i serviramo odmah posuto preostalim parmezanom i biberom po ukusu.

Dodajemo so samo ako bujon nije bio prethodno slan.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: