Način pripreme
Pastrmku očistimo od peraja, škrga i iznutrica. Krljušt ne sklanjam jer ću koristiti samo riblji file za konzumaciju.
Ako volite riblju kožu onda ćete morati da je očistite od krljušti. Lično je više volim na ovaj način jer bude brže gotova.
Očišćenu i opranu ribu začinjavamo solju i biberom. Iscedimo sok od citrusa i pomešamo ga sa maslinovim uljem.
Prelivamo ribu dresingom od limuna i stavlimo foliju na posudu i jedan sat na hladno. Najukusnija će ipak biti ako je stavite u frižider na jedan dan. Vredi čekanja.
Nakon toga (ili sledećeg dana) spremamo kao knjige paketiće od aluminijumske folije.
Sečemo pravougaonik, koji odgovara veličini rine. Namažemo dobro površinu. Stavljamo ribu i dodajemo trećinu limunske marinade.
U šupljinu stavljamo po 2-3 kriške limuna i struk sveže mirođij. Tako radimo sa tri pastrmke.
Pritisnemo dva kraja folije i na kraju gornji deo, oformimo kovertu u kojoj će se peći pastrmka.
Poređamo upakovanu ribi u odgovarauću posudu za pečenje i stavljamo je u rernu.
Pečemo ribu dok ne bude gotova, pri čemu je termička obrada oko 20-25 minuta.
Ne brinite ako se tokom termičke obrade sokovi izliju u tiganj. Ući će u dresing kasnije.
Čim se pastrmka ispeče ostavljamo je 10-20 minuta sa strane da odstoji.
Skidamo foliju i sklanjamo kožu ribe. Stavljamo pečenu pastrmku u porcije u tanjire.
U zagrejanom tiganju zagrevamo maslac, dodajemo limunski riblji sos od pečenja i kapra.
Smanjujemo temperaturu i dodajemo cele čenove belog luka, namrvljeni aromatični origano i isečenu mirođiju. Sos je gotov.
Sklanjamo čenove belog luka jer su se već začinili aromama.
Prelivamo ribu u rerni sosom, neposredno pre konzumacije.
Ja uspešnu ribu na grčki način garniramo sa još limete, jer sam luda za citrusima.