Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Tikvice u Rerni»Zdrave tikvice na grčki način u rerni

Zdrave tikvice na grčki način u rerni

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
638792k159
Zdrave tikvice na grčki način u rerni
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 2
13/07/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
2
"Umočite i jedite, umočite i jedite, a o spremanju nećemo govoriti - dali smo recept"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 2 komada
  • ulje - 50 ml
  • beli luk - u prahu
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • jaja - 2 komada
  • brašno - za valjanje
  • prezle - za valjanje ili kukuruzno brašno
  • za mlečni sos
  • senf - 1 kašičica
  • majonez - 1 kašika
  • kiselo mleko - 4 kašike
  • divlji luk - 1 - 2 struka
  • beli luk - 1 - 2 čena
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite tikvice na pola, pri čemu svaku polovinu isečete po dužini na štapiće. Stavljate ih u duboku posudu, sipate malo ulja, beli luk u prahi, so, biber, alevu papriku i dobro ih zamesite.

Kada imam vremena, ostavljam ih u frižideru da upiju začine. Zagrevam rernu na 200 stepeni.

U posudu za pečenje stavljam papir za pečenje, blago namažem.

U posudi mutim onoliko jaja, koliko sam tikvica isekla. Obično pravim tri i uvek ostaju (dvoje nas je).

Uvaljate prvo tikvice u brašno, posle u umućena jaja i na kraju u prezle ili kukuruzno brašno. Poređate ih u posudu za pečenje i pečete oko 40 minuta, dok ne dobiju zlatastu boju i blagu preplanulost.

Sos uz njih spremam od kašičice senfa, kašike laganog majoneza i 4 kašike kiselog mleka. Dodajem stino isečen beli luk, malo soli, biber i dobro promešam. Veliki sam ljubitelj divljeg luka i ako imam pri ruci, stavljam i malo njega - daje veoma prijatan ukus.

To je - brzo, jednostavno i ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: