Način pripreme
Heljda je zdrava hrana. Siromašna je masnoćama, što je čini pogodnom za dijetalnu ishranu.
Heljda sa pečurkama, lukom i šargarepama se najčešće sprema u velikom tiganju.
Operite heljdu dobro u tri vode. To je veoma važan korak pri spremanju heljde. Ocedite zrna heljde.
U tiganju zagrejte masnoću od maslaca i maslinovog ulja, zapržite u njoj dobro oceđenu heljdu, dodajte usitnjeni luk, beli luk oljušten i isečen na tanke kriške, jednu crvenu svežu papriku i šargarepu isečenu na kolutove.
Nakon što se zarumene dodajte ih marinirane pečurke i natopljene vrganje i pavlaku.
Možete da spremite heljdu i bez pavlake - ukusna je na oba načina.
Prelijte sastojke bujonom od povrća.
Ostavite heljdu sa povrćem da se dinsta 15-20 minuta na srednjoj ringli. Kada je heljda sa pečurkama, lukom i šargarepom gotova pospite je zelenim začinima po vašem ukusu.
Prijatno!