Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Heljda sa pečurkama, lukom i šargarepom

Heljda sa pečurkama, lukom i šargarepom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Heljda sa pečurkama, lukom i šargarepom
Fotografije: Ivelina
1 / 3
12/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Dijetalan predlog koji ne pravi kompromis sa ukusom"

Potrebni sastojci

  • heljda - 200 g
  • tečna pavlaka - 150 ml
  • biljna masnoća - 4 kašike (masllinovo ulje)
  • pečurke - 400 g (marinirane)
  • beli luk - 5 komada, čenovi
  • luk - 1 glavica
  • bujon od povrća - 400 ml (ili voda)
  • šargarepa - 1 komad, velika
  • biber - po ukusu
  • biljno ulje - 4 kašike
  • maslac - 30 - 40 g
  • peršun - 1/2 vezice
  • sušeni vrganji - 1 kašika (za aromu)
  • so
  • začini - po vašem ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Heljda je zdrava hrana. Siromašna je masnoćama, što je čini pogodnom za dijetalnu ishranu.

Heljda sa pečurkama, lukom i šargarepama se najčešće sprema u velikom tiganju.

Operite heljdu dobro u tri vode. To je veoma važan korak pri spremanju heljde. Ocedite zrna heljde.

U tiganju zagrejte masnoću od maslaca i maslinovog ulja, zapržite u njoj dobro oceđenu heljdu, dodajte usitnjeni luk, beli luk oljušten i isečen na tanke kriške, jednu crvenu svežu papriku i šargarepu isečenu na kolutove.

Nakon što se zarumene dodajte ih marinirane pečurke i natopljene vrganje i pavlaku.

Možete da spremite heljdu i bez pavlake - ukusna je na oba načina.

Prelijte sastojke bujonom od povrća.

Ostavite heljdu sa povrćem da se dinsta 15-20 minuta na srednjoj ringli. Kada je heljda sa pečurkama, lukom i šargarepom gotova pospite je zelenim začinima po vašem ukusu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: