Način pripreme
1. Sitno iseckajte luk ili ga sameljite. Očistite ili isecite na krugove mladi beli luk, a paradajz oljuštite i izrendajte. Očistite i isecite bukovaču, odvojite mali panjić, pošto je žilav. Isecite i njih sitno.
2. Ugrejte ulje i maslac i u njima dinstajte prvo luk i beli luk, kad omekšaju dodajte slaninu ili pančetu, sitno iseckane. Nakon minut stavite pečurke, so i biber po ukusu i kuvajte 4-5 minuta uz periodično mešanje na umerneoj vatri.
3. Dodajte paradajz, promešajte minut-dva i pržite i njih i nakon toga sipajte dve vrste bujona. Kuvajte na tihoj-umerneoj vatri 25-30 minuta i dodajte bujon ili vodu, pošto će se nivo tečnosti redukovati. Pred kraj kuvanja stavite i fidu i kuvajte onoliko koliko je navedeno na pakovanju. Ja volim debelu fidu za ovu čorbu.
4. Isključite ringlu i sklonite šerpu, ostavite nekoliko minuta da padne temperatura.
5. Umutite sastojke za zapršku i u nju sipajte jednu kutlaču toplog bujona, promešajte i stavite drugu i treću kutlaču. Nakon toga sve vratite ponovo u šerpu i promešajte.
6. Servirajte čorbu sa bukovačom i slaninom toplu i pospite svežim ili sušenim peršunom. Prijatno!