Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Pečena Bundeva»Punjena bundeva sa mesom

Punjena bundeva sa mesom

silvana nedevasilvana nedeva
Početnik
6231
Punjena bundeva sa mesom1 / 6
30/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
210 min.
Ukupno
270 min.
Porcije
8
"Punjena bundeva s mesom, koja treba da zauzme posebno mesto na vašoj trpezi i da oduševi sve goste, naravno"

Potrebni sastojci

  • bundeva - 1 Simson srednja (ili druga okrugla)
  • pečurke - 5, srednje
  • svinjska plećka - oko 500 g bez kostiju (ili svinjska plećka)
  • pileće grudi - 300 g
  • kobasice - 2 sirove
  • pavlaka - 100 g, za kuvanje
  • marinirani luk - odokativno
  • topljeni sir - 3 komada, trouglići
  • biber
  • origano
  • majčina dušica
  • univerzalni sos - po ukusu
  • senf - 1 supena kašika
  • crveno vino - 1 vinska čaša, malo
  • beli biber - malo, mleven
  • beli luk u prahu
  • piment - malo
* merne jedinice

Način pripreme

Prethodno veče očistimo bundevu od semena, iznutra je istružemo kašikom do debljine s korom oko 2.5 - 3 cm. Kada sečete poklopac treba da pazite zato što on mora biti ceo, a ne izlomljen, teško se seče (probala sam nožem za hleb koji je kao trozubac) - poklopac ne bi trebalo previše ka dole da sečemo, a ne bi smelo ni da bude previše plitak.

Kad je dobro istružemo, iznutra posolimo i zatvorimo poklopcem, da se ne isušuje.

Meso sečemo na zalogaje i mariniramo ga s vinom, senfom, s malo ulja i univerzalnim sosom po ukusu. Stavljamo mleveni crni biber, mleveni beli biber, beli luk u prahu, majčinu dušicu i origano, dobro promešamo meso s marinadom i stavljamo ga u frižider do sledećeg dana.

Sledećeg dana iscedimo tečnost kaja se skupila u bundevi, komadiće pečurki dinstamo na malo masti na srednjoj vatri, takođe meso dinstamo na masti oko 15-20 minuta.

Na dno bundeve stavljamo pečurke, 1 komad isečenog topljenog sira, začine/svi začini su po želji, vi možete da ih zamenite začinima po sopstvenom ukusu/ + univerzalni sos, meso + komad isečenog topljenog sira + začini, marinirani luk i na kraju sirova kobasica isečena na komade (umesto kobasice možete da dodate slaninu, čajnu kobasicu ili pršutu).

Odozgo zalijemo pavlakom za kuvanje i zatvaramo tikvu poklopcem. Kad celu bundevu zavijemo u kuhinjsku foliju, stavljamo je u tepsiju u koju stavljamo vodu - ne mnogo, već samo onoliko koliko je potrebno da bundeva ne zagori u tepsiji.

Punjenu bundevu pečemo oko 3 i po sata u približno jakoj rerni. U toku prvog sata na otprilike 220 stepeni, smanjujemo na 200, prateći da voda u tepsiju u potunosti ne izbija.

Kada je punjena bundeva s mesom gotova, sklanjamo foliju sečemo komade po usečenim delovima bundeve zajedno s punjenjem (bilo bi dobro da je celu nekom širokom kašikom izvadite iz tepsije i stavite na poslužavnik, ali pažljivo, da se ne bi raspala, i to pre nego što je isečete, posle je nemoguće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: