Način pripreme
Prethodno veče očistimo bundevu od semena, iznutra je istružemo kašikom do debljine s korom oko 2.5 - 3 cm. Kada sečete poklopac treba da pazite zato što on mora biti ceo, a ne izlomljen, teško se seče (probala sam nožem za hleb koji je kao trozubac) - poklopac ne bi trebalo previše ka dole da sečemo, a ne bi smelo ni da bude previše plitak.
Kad je dobro istružemo, iznutra posolimo i zatvorimo poklopcem, da se ne isušuje.
Meso sečemo na zalogaje i mariniramo ga s vinom, senfom, s malo ulja i univerzalnim sosom po ukusu. Stavljamo mleveni crni biber, mleveni beli biber, beli luk u prahu, majčinu dušicu i origano, dobro promešamo meso s marinadom i stavljamo ga u frižider do sledećeg dana.
Sledećeg dana iscedimo tečnost kaja se skupila u bundevi, komadiće pečurki dinstamo na malo masti na srednjoj vatri, takođe meso dinstamo na masti oko 15-20 minuta.
Na dno bundeve stavljamo pečurke, 1 komad isečenog topljenog sira, začine/svi začini su po želji, vi možete da ih zamenite začinima po sopstvenom ukusu/ + univerzalni sos, meso + komad isečenog topljenog sira + začini, marinirani luk i na kraju sirova kobasica isečena na komade (umesto kobasice možete da dodate slaninu, čajnu kobasicu ili pršutu).
Odozgo zalijemo pavlakom za kuvanje i zatvaramo tikvu poklopcem. Kad celu bundevu zavijemo u kuhinjsku foliju, stavljamo je u tepsiju u koju stavljamo vodu - ne mnogo, već samo onoliko koliko je potrebno da bundeva ne zagori u tepsiji.
Punjenu bundevu pečemo oko 3 i po sata u približno jakoj rerni. U toku prvog sata na otprilike 220 stepeni, smanjujemo na 200, prateći da voda u tepsiju u potunosti ne izbija.
Kada je punjena bundeva s mesom gotova, sklanjamo foliju sečemo komade po usečenim delovima bundeve zajedno s punjenjem (bilo bi dobro da je celu nekom širokom kašikom izvadite iz tepsije i stavite na poslužavnik, ali pažljivo, da se ne bi raspala, i to pre nego što je isečete, posle je nemoguće.