Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Tikvice u Rerni»Tikvice i patlidžani punjeni mlevenim mesom

Tikvice i patlidžani punjeni mlevenim mesom

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5141132k143
Tikvice i patlidžani punjeni mlevenim mesom
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 4
02/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
6
"Sigurno ćemo pronaći dovoljno veliku tepsiju da smestimo punjene tikvice i patlidžane, kojima želimo da iznenadimo bližnje - izazov prihvaćen"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 3 komada
  • patlidžani - 3 komada
  • mleveno meso - 500 g, teleće
  • luk - 1 glavica, star
  • šargarepa - 1 komad
  • paprike - 2 komada, crvene
  • beli luk - 1 čen
  • paradajz - 2 - 3 komada, mali
  • ulje - 7 - 8 supenih kašika
  • paradajz sos - s bosiljkom
  • biber
  • mirođija
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžane i tikvice prepolovite po dužini. Patlidžane pospite sa soli i ostavite ih da se iscedi njihova gorčina dok ne pripremite drugo povrće.

Ispecite crvene paprike, stavite u kesu, ogulite i sitno iseckajte. Sitno iseckajte luk, šargarepu i beli luk. Izdubite unutrašnjost tikvice i usitnite (ostavite malo deblje zidove, s obzirom da može da se desi kada se zapeku da ne mogu da se napune, ako su veoma tanki).

Čamčiće tikvice poređajte u tepsiju. Isto uradite sa isceđenim patlidžanima i poređajte ih u tepsiju. Začinite sa soli i naprskajte uljem. Ne mešajte sitno iseckanu unutrašnjost patlidžana. Čamčiće, poređeane u tepsiju pecite oko 30 minuta u rerni na 200 stepeni.

U međuvremenu zagrejte 2 supene kašike ulja na umerenoj temperaturi na ringli i propržite luk, šargarepu i beli luk oko 2 minuta. Dodajte mleveno meso i spatulom promešajte i pritisnite, dok se ne zaprže i ne pretvore u mrve, otprilike 15 minuta. Na kraju dodajte isečene ispečene i oguljene paprike, lepo promešajte.

Skinite sa ringle i smesu razdvojte u dve činije. Ponovo u tiganju zagrejte 2 supene kašike ulja i unutršanjost tikvice pržite oko 10 minuta. Začinite sa soli i iseckanom mirođijom. Skinite sa ringle i pržene tikvice pomešajte s pola punjenja od mlevenog mesa. Ponovo zagrejte 2 supene kašike ulje i iseckanu unutrašnjost patlidžana pržite oko 10 minuta.

Dodajte paradajz sos sa bosiljkom. Pržite još 5 minuta i sklonite. Pomešajte nadev s patlidžanom s drugom polovinom punjenja od mlevenog mesa. Izvadite pečene čamčiće iz rerne i napunite ih - tikvice punjenjem od prženih tikvica i mlevenog mesa, a patlidžane punjenjem od patlidžana i mlevenog mesa. Na kraju isecite paradajz na sitne kolutove i poređajte ga na čamčiće od punjenih tikvica i punjenih patlidžana. Naprskajte malo ulja i pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

Ja nisam stavila sve čamčiće i zato sam tikvice i patlidžane punjene mlevenim mesom pekla u dve tepsije po dužini rerne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: