Način pripreme
Predlažem vam jedan veoma ukusan recept za pileće batake punjene mlevenim mesom. Miris jela je neodoljiv, a ukus čudesan!
Prvo odvojite pileće batake (ili kupite gotove bez kostiju). Postoje dve varijante kod odvajanja kostiju od bataka.
Prvo je da odvojite od kostiju i da ostavite kožu na bataku. Druga je da skinete i nju. Ja sam odabrala drugu varijantu.
Marinirajte batake sa solju i biberom, uljem tartufa, muskatnim orašćićem, karijem i ruzmarinom oko 60 minuta. Ja sam koristila ulje tartufa. Vi koristite šta vam se dopada, važno je da je aromatično! Može u varijanti bez ulja tartufa da korsitite soja sos /za piletinu/ sa navedenim začinima. Tako će bataci biti dobro začinjeni.
Pripremite nadev:
Isecite kisele krastavčiće, čedar sir, kačkavalj, čili papriku. Sitno izrendajte i pola tartufa.
Stavite mleveno meso u suboku posudu, dodajte krastavčiće, kačkavalj i čedar sir, čili, tartuf, muskatno orašćić i izgnječite rukama da se sastojci dobro pomešaju. Podelite smesu na četiri loptice. Rasporedite preko svakog bataka. Napunite batake.
Dobro uvijte punjene batake uz pomoć konca /ili čačkalice za zube/ da sprečite da sir ne izađe prilikom pečenja. Na kraju namažite batake maslinovim extra vergine uljem i uvaljajte u brašno.
Pecite u ugrejanom kravljem maslacu punjene batake sa svih strana. Sipajte 40 ml vina i glazirajte batake - oduzima dva minuta.
Prebacite glazirane punjene batake u pleh. Naprskajte ih sa malo maslinovog ulja ili kravljeg maslaca. Sipajte 160 ml vina i oko 100 ml vode.
Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Proverite i dodajte vino ili vodu ako je potrebno. Na polovini kuvanja bataka, ako želite dodajte marinirane pečurke.
U njih dodajte malo vina i nastavite da kuvate još 15 minuta ili koliko je potrebno.
Servirajte punjene pileće batake sa mlevenim mesom sa pečurkama i povrćem po izboru.
Prijatna priprema ovog neodoljivog jela.
Neka vam je slatko!