Način pripreme
Patlidžani se očiste, operu i seku po dužini na dva dela. Oštrim nožem se prave razrezi po dužini, posipaju se solju i ostavljaju se na 30 minuta na 180 stepeni ili na 15 minuta u fryer-u na 200 stepeni.
Operu se i papirnim ubrusom se posuše. Ređaju se u tepsiju, blago se premazuju i zapeku se u rerni na 30 minuta.
U šerpu se sipa ulje i proprži se sitno iseckan luk, beli luk i izrendana šargarepa. Dodaju se oprane i iseckane pečurke. Mleveno meso se stavlja u posudu i sa malo vode se opere kako bi se dobro homogenizovao sa ostalim sastojcima.
Dodaje se u ostale sastojke, proprži se na otprilike 5 minuta, nakon čega se dodaje sok od paradjza i začini. Ostavlja se da vri na srednjoj vatri dok se ne zgusti. Dodaje se sitno iseckan peršun.
Pečeni patlidžani se vade iz rerne i pomoću viljuške se gnječi njihova unutrašnjost. Nadev se raspoređuje po svim patlidžanima i obilno se posipa izrendanim kačkavaljem.
Neobični punjeni patlidžani se vraćaju u rernu dok ne budu gotovi.
Serviramo patlidžane punjene mlevenim mesom u rerni sa pićem po izboru.