Način pripreme
Sveže mleko ugrejemo. U njemu rastvorimo šećer i kvasac. Ostavljamo da se aktivira.
Brašno prosejemo u pleh. U sredini pravimo udubljenje. U njega dodajemo so, sirće, 3 supene kašike ulja i 2 jajeta. Dodajemo malo mleka sa kvascem.
Počinjemo da mesimo testo, postepeno upija brašno. Zamesimo meko testo. Ostavljamo na toplom da nadođe.
Praziluk i luk očistimo i operemo. Luk sitno iseckamo, praziluk na krugove. U tiganj stavljamo masalc da se rastopi. Dodajemo luk i praziluk. Dobro zapržimo.
Salamu sečemo na kockice. Dodajemo na kraju da se zarpži malo.
Pripremamo namazan pleh.
Nakon što testo nadođe razvučemo na jednu veliku pravougaonu koru. Nadev sa prazilukom rasporedimo ravnomerno po celom testu. Obilno prelivamo uljem. Uvijamo.
Stavljamo u pleh i uvijamo u oblik puža. Testo sečemo makazama koso odozgo. Vrhove, koji su se stvorili okrećemo levo i desno, naizmenično. Ponovo ostavljamo da nadođe.
Preostalo jaje umutimo sa malo ulja. Kad penjurlija nadođe, obilno namažemo jajetom i pečemo dok ne bude gotovo.
Nakon što penjurlija sa prazilukom bude gotova, posipamo sa malo vode i pokrivamo novinama i krpom 5 minuta. Penjurliju serviramo toplu.