Način pripreme
1. Izmrvite sveži kvasac i lagano zagrejanom svežem mleku i dodajte kašiku šećera. Promešajte dobro i ostavite da se kvasac aktivira, pokriveno krpom oko 7-8 minuta.
2. Prosejte brašno i so u posudu i napravite udubljenje u sredini brašna. U udubljenje sipajte ulje, mali deo masti, jedno jaje i belance od drugog jajeta (žumane odvojite za premazivanje na kraju) i na kraju dodajte aktivni kvasac. Umesite glatko i elastično testo i ostavite ga da naraste oko 1 sat ili dok ne udvostruči zapreminu.
3. Za to vreme, pripremite nadev, tako što nasečete krompir na tanke listiće i stavite ga da se uprži u ulju. Čim krompir omekša, dodajte praziluk, nasečen na sitno, dve kašike vode i dva dobra prstohvata soli. Ostavite povrće da se dinsta i da dobro omekša. Dobro je i ako dobije lepu boju.
Ostavite nadev da se ohladi.
4. Naraslo testo podelite na 4 dela. Svaki deo oblikujte u loptu, tako što testo potopite u ostatak masti i zatim razvučete testo u koru. Na svaku koru stavite još malo masti i nadev od praziluka i krompira i nekoliko komadića topljenog sira.
Umotajte u oblik puža i stavite u pleh pokriven pepirom za pečenje (oko 25-26 cm u prečniku. Ostavite da naraste oko 30-40 minuta na toplom mestu.
5. Kada penjurlija ponovo naraste, premažite je umućenim žumancem sa nekoliko kapi vode i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok čačkalica kojom proveravate ne bude suva. U toku poslednjih 10-15 minuta možete smanjiti rernu na 160, ako vidite da previše brzo dobija boju.
6. Gotovu penjurliju premažite sa malo masti, ako vam je preostala, i pokrijte krpom na 15 minuta.
Možete je konzumirati i toplu i hladnu - neverovatno je ukusna!
Prijatno!