Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Malo drugačija penjurlija sa krompirom i prazilukom

Malo drugačija penjurlija sa krompirom i prazilukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Malo drugačija penjurlija sa krompirom i prazilukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Hrabro možete ovu poslasticu nazvati Caricom penjurlija - raskošna, aromatična, neodoljiva"

Potrebni sastojci

  • testo
  • brašno - 600 g
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 250 ml
  • kvasac - 25 g, svež
  • ulje - 2 kašike
  • svinjska mast - 90 g
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • nadev
  • praziluk - 300 g
  • krompir - 500 g
  • biber - 2 prstohvata, mleveni
  • ruzmarin - 1 prstohvat
  • ulje - za prženje
  • topljeni sir - 150 g
  • so - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

1. Izmrvite sveži kvasac i lagano zagrejanom svežem mleku i dodajte kašiku šećera. Promešajte dobro i ostavite da se kvasac aktivira, pokriveno krpom oko 7-8 minuta.

2. Prosejte brašno i so u posudu i napravite udubljenje u sredini brašna. U udubljenje sipajte ulje, mali deo masti, jedno jaje i belance od drugog jajeta (žumane odvojite za premazivanje na kraju) i na kraju dodajte aktivni kvasac. Umesite glatko i elastično testo i ostavite ga da naraste oko 1 sat ili dok ne udvostruči zapreminu.

3. Za to vreme, pripremite nadev, tako što nasečete krompir na tanke listiće i stavite ga da se uprži u ulju. Čim krompir omekša, dodajte praziluk, nasečen na sitno, dve kašike vode i dva dobra prstohvata soli. Ostavite povrće da se dinsta i da dobro omekša. Dobro je i ako dobije lepu boju.

Ostavite nadev da se ohladi.

4. Naraslo testo podelite na 4 dela. Svaki deo oblikujte u loptu, tako što testo potopite u ostatak masti i zatim razvučete testo u koru. Na svaku koru stavite još malo masti i nadev od praziluka i krompira i nekoliko komadića topljenog sira.

Umotajte u oblik puža i stavite u pleh pokriven pepirom za pečenje (oko 25-26 cm u prečniku. Ostavite da naraste oko 30-40 minuta na toplom mestu.

5. Kada penjurlija ponovo naraste, premažite je umućenim žumancem sa nekoliko kapi vode i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok čačkalica kojom proveravate ne bude suva. U toku poslednjih 10-15 minuta možete smanjiti rernu na 160, ako vidite da previše brzo dobija boju.

6. Gotovu penjurliju premažite sa malo masti, ako vam je preostala, i pokrijte krpom na 15 minuta.

Možete je konzumirati i toplu i hladnu - neverovatno je ukusna!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: