Način pripreme
Piletinu operemo i isečemo na porcije. Za ovu čorbu je najbolje domaće pile. Stavljamo ga u duboku šerpu i prelivamo sa 1700 ml hladne vode.
U nju dodajemo koren peršuna, 1 šargarepu, glavicu crnog luka, prepolovljenu na dva dela, zrna bibera i majčinu dušicu.
Pojačavamo vatru, dok ne provri i začinimo solju. Bujon vri dok meso ne bude kuvano.
Vadimo pileće meso i ostavljamo da se ohladi. Odvajamo od kostiju i isečemo na male komade.
Bujon procedimo u drugu posudu, količina je oko 1500 ml.
Povrće - luk, papriku i šargarepu sečemo na sitne kockice.
Dodajemo ih u šerpu zajedno sa pilećim mesom, odvojenim od kostiju i krompir, isečen na srednje kockice.
Poklopimo i ostavljamo pileću čorbu da se krčka na umerenoj vatri dok se povrće ne skuva.
Pred kraj kuvanja u supu dodajemo prethodno izrendan paradajz, fidu i začinimo biberom po ukusu.
Zapršku pripremamo tako što propržimo brašno u maslacu, nakon toga skidamo sa vatre. Jaje dobro umutimo sa kapljicom soka od limuna. Dodajemo 1 kutlaču bujona iz čorbe, nakon toga dodajemo kiselo mleko sa umućenim jajetom.
Vraćamo smesu na vatru da se kuva 2-3 minuta, nakon toga sipamo u supu lagano uz neprestano mešanje.
Kada sipamo celu zapršku, isključujemo ringlu. Ostavljamo nekoliko minuta na ringli, nakon toga skidamo.
Nakon dodavalja zaprške u čorbu, šerpu ostavljamo na kratko otvorenu dok se čorba ne ohladi.
Posipamo svežim peršunom i sokom od limuna.