Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Pileća Supa»Pileća čorba sa fidom, krompirom i kuvanom zapšrkom

Pileća čorba sa fidom, krompirom i kuvanom zapšrkom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Pileća čorba sa fidom, krompirom i kuvanom zapšrkom
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
13/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Odgovor na pitanje života, vasione i svega ostalog - topla pileća čorba"

Potrebni sastojci

  • piletina - oko 700 - 800 g
  • luk - 2 glavice, srednje veličine
  • šargarepa - 2 komada
  • paradajz - 1 komad
  • paprike - 1 komad, crvena
  • krompir - 2 komada
  • ulje - 2 supene kašike, biljna mast
  • koren peršuna - 1 veza, svež
  • majčina dušica - 2 struka, sveža
  • biber - 10 zrna
  • fida - 4 supene kašike
  • so
  • biber - po ukusu
  • peršun - za posipanje
  • za zapršku
  • kiselo mleko - 1 šolja za kafu
  • jaja - 1 komad, L veličine
  • brašno - 1 supena kašika, prepečeno
  • maslac - 30 g
  • limun - 1 komad, sok od limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Piletinu operemo i isečemo na porcije. Za ovu čorbu je najbolje domaće pile. Stavljamo ga u duboku šerpu i prelivamo sa 1700 ml hladne vode.

U nju dodajemo koren peršuna, 1 šargarepu, glavicu crnog luka, prepolovljenu na dva dela, zrna bibera i majčinu dušicu.

Pojačavamo vatru, dok ne provri i začinimo solju. Bujon vri dok meso ne bude kuvano.

Vadimo pileće meso i ostavljamo da se ohladi. Odvajamo od kostiju i isečemo na male komade.

Bujon procedimo u drugu posudu, količina je oko 1500 ml.

Povrće - luk, papriku i šargarepu sečemo na sitne kockice.

Dodajemo ih u šerpu zajedno sa pilećim mesom, odvojenim od kostiju i krompir, isečen na srednje kockice.

Poklopimo i ostavljamo pileću čorbu da se krčka na umerenoj vatri dok se povrće ne skuva.

Pred kraj kuvanja u supu dodajemo prethodno izrendan paradajz, fidu i začinimo biberom po ukusu.

Zapršku pripremamo tako što propržimo brašno u maslacu, nakon toga skidamo sa vatre. Jaje dobro umutimo sa kapljicom soka od limuna. Dodajemo 1 kutlaču bujona iz čorbe, nakon toga dodajemo kiselo mleko sa umućenim jajetom.

Vraćamo smesu na vatru da se kuva 2-3 minuta, nakon toga sipamo u supu lagano uz neprestano mešanje.

Kada sipamo celu zapršku, isključujemo ringlu. Ostavljamo nekoliko minuta na ringli, nakon toga skidamo.

Nakon dodavalja zaprške u čorbu, šerpu ostavljamo na kratko otvorenu dok se čorba ne ohladi.

Posipamo svežim peršunom i sokom od limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: