Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača od pužića sa sirom

Pogača od pužića sa sirom

Pogača od pužića sa sirom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
16
"Da li želite da vidite kako jedna pogača od pužića nestaje sa stola brzinom svetlosti - onda pripremite ovu"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • voda - 100 ml
  • kvasac - 25 g
  • ulje - 4 supene kašike
  • so - 1 kašika, ravna
  • šećer - 1 supena kašika, ravna
  • jaja - 2 komada, bez 1 žumanca
  • brašno - 650 - 700 g
  • sir - 150 g, mrvljeni
  • maslac - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

U mlakoj vodi izmrvite kvasac, dodajte šećer i promešajte. Ostavite da nadođe i sa preostaim sastojcima bez sira i 1 žumanca zamesite meko testo.

Pokrijte folijom i ostavite da nadođe 1 sat. Premesite lagano i odvojite malu loptu za nadev. Poreostalo podelite na 3 jednaka dela. Svaki razvijte na okruglu koru 25 cm.

Namažite rastopljenim maslacem, izmrvite sirom. Odozgo stavite drugu i treću koru na isti način.

Poređajte jednu na drugu, namazanim rukama pritiskajte dok ne dobijete krug 32 cm Isecite na 4 dela na krst, a svaki podelite na 4 trougla, ukuspno 16 delova.

Uvijte od širokog dela ka vrhu puža i poređajte na papir za pečenje. Počnite od centra i ređajte dok ne napunimo pleh.

Odvojenu lopticu uvijte na dugi fitilj i isecite na male štapiće od 2-3 cm.

Poređajte između pužića po kraju pleha. Ostavite još 30 minuta da nadođe, namažite umućenim žumancem sa 2-3 supene kašike ulja.

Pecite pogaču u ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 30-35 minuta.

Izvadite pogaču sa sirom, namažite maslacem i pokrijte krpom da bi bila meka i gotovo.

Nadam se da će se ova pogača od pužića sa sirom dopasti ljudima kojima je pripremljena!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: