Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Pečena ćurka»Cela pečena ćurka iz rerne

Cela pečena ćurka iz rerne

Kristina BonevaKristina Boneva
Pomoćnik kuvara
12171
Cela pečena ćurka iz rerne2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
300 min.
Ukupno
360 min.
Porcije
15
"Stavljamo celu ćurku u rernu i ne mislimo više za večeru"

Potrebni sastojci

  • ćurka - oko 6 - 7 kg
  • maslac - 50 g
  • limun - 1 komad
  • pomorandže - 1 komd
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • za nadev
  • pirinač - 1 šolja, blanširani, dugog zrna
  • marinirane pečurke - 500 g
  • luk - 2 glavice
  • ulje
  • so
  • čubar
  • aleva paprika
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Limun i pomorandžu isečemo na krugove i njima pokrivamo celu ćurku. Ostavljamo da odstoji tako celu noć. Ujutru voće sklanjamo i namažemo ćurku rastopljenim maslacem, posipamo solju, biberom i alevom paprikom.

Po želji možemo pripremiti nadev: Propržimo luk. U njega dodajemo oprani pirinač (ja korisitim blanširani pirinač dugog zrna, zato što se ne lepi, čak i prilikom duge termičke obrade) i oceđene pečurke. Stavljamo začine, dodajemo 2 šolje vode i ostavljamo smesu na vri na tihoj vtri dok pirinač ne bude polugotov (oko 15-20 minuta).

Kad nadev bude gotov, punimo ćurku, nakon toga ušivamo otvor ili učvrstimo zihernadlom. Dodajemo 1-2 šolje vode.

Pečemo ćurku sa grudima na gore oko 2 sata na 170 stepeni, uvijamo folijom. Nakon što prođe vreme, pojačamo na 200 stepeni još 2 sata - 2 sata i 30 minuta.

Na kraju skidamo foliju i ostavljamo na oko pola sata ili dok punjena ćurka ne dobije hrskavu koricu.

Napomena: Dobro je dok pečete celu ćurku u rerni da je s vremena na vreme prelivate sokom koji se odvojio u plehu.

Vreme pečenja može da varira u zavisnosti od rerne koju koristite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: