Način pripreme
Riba štuka mora da se očisti od krljušti, da se raseče trbušna duplja uzdužnim prorezom i da se očisti od iznutrica. Nemojte bacati ikru koja je bonus, možete je ispeći.
Sami odlučite da li ćete odseći rep i peraja, ja jelo kuvam u stilu prirodno i čuvam prirodne atribute.
Pažljvo isperite štuku iznutra i spolja u hladnoj vodi. Molim, imajte u vidu da će na površini biti mnogo sluzi, dobro bi bilo da se osuši brisanjem papirnim ubrusom.
Kada završimo sa najzahtevnijim i neprijatnim procesom, dobro usolimo polugotov proizvod sa svih strana - ne zaboravite na kavijar od štuke, mi ga takođe začinjavamo.
Pokrivamo smesom od pikantnog senfa i majoneza - debelo namažemo svuda.
Promenite proporcije samo dve komponente najjednostavnijeg sosa prema sopstvenim preferencijama - umesto pikantnog senfa uzmite nežan, umeren, a umesto majoneza, kiselu pavlaku.
Znajući da su ručak i večera zakazani za određeno vreme, uzimajući u obzir jedan i po do dba sata pečenja u rerni, stavite jelo od ribe na policu frižifera, mariniranje neće naškoditi.
Nastavljamo da kuvamo i odmah pristupamo sečenju povrća.
Priprema se nadev sa šargarepom i lukom. Prvo skinite gornji sloj i oguljeni luk naseckajte na tanko prstenje. Mora da bude mnogo garnirunga, a za dva kilograma, makar i iznutrice, štruka će upiti jedan veliki luk, šergareou ili dve-tri male.
Smatram da je soli dovoljno u ribi, tako da ostavljam smesu od šargarepe i luka bez začina. Izmešam i dobro natrljam trup od repa do glave. Ako volite mekše povrće sa više masnoće, prvo ga propržite u biljnom ulju na uobičajeni način.
Smesa od povrća sa slatkim ljubičastim lukom, belim lukom i krompirićima (4-5 komada, otprilike pola crvene ljute paprike (čili). Spisak je mali, raširite, eksperimentišite. Ne skidamo ljuske sa čenova belog luka kako bi bile apetitnije.
Delimo šareni luk na krupne komadiće, krompir takođe sečemo na kolutiće, čili sečemo na kolutiće ili dodajemo polovinu. Garnirung će postati šaren i lagan.
Prvo stavljamo punjenu štuku (zbog velikih dimenzija, morala sam blago da savijem ribu), popunimo slobodan prostor različitim komadima povrća - probamo da stavimo ravnomerno, bez nagomilavanja. Pokrivamo folijom.
Pospite maslinovim uljem, uncokretovim ili drugim uljem - sve natopite tako da svaki proizvod dobije kapljicu masnoće. Povrće za garnirung pospite solju, sušenim bosiljkom, pikantnim lovorovim listovima, stavite crni biber na štuku za hrskavost.
Odozgo zatvorite listom papira za pečenej ili folijom, nemojte zapečatiti, nego ostavite slobodno. Otprilike 1.5 sat pecite celu štuku i zajedno sa povrćem na temperaturi od 170 stepeni.
Prethodno zagrejte rernu na maksimum, nakon čega smanjite temperaturu. Poslednjih 15-20 minuta zapecite malo skidajući foliju.
Pečenu ribu dinstajte dok ne omekša, razmeni ukuse sa garnirungom, a odozgo formira ukusni sok.
Cela pečena štuka za praznik je gotova.