Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Tradicionalna baklava sa orasima

Tradicionalna baklava sa orasima

Tradicionalna baklava sa orasima
Fotografije: Mariana Petrova Ivanova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Greh je da ostavite prazničnu trpezu bez tradicionalne baklave sa orasima"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • orasi - 300 - 400 g
  • cimet
  • maslac - 125 g
  • za sirup
  • voda - 500 ml
  • šećer - 400 g
  • sok od limuna - 2 - 3 kapljice
  • vanila - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Izvadite kore iz paketa i isecite po dužini na tri jednaka dela.

Rastopite polovinu maslaca.

Uzmite jednu koru, namažite kravljim maslacam, stavite unutra drugu koru i ponovo namažite maslacem.

Uzmite jedan kraj u sredinu i uvijte u harmoniku. Sjedinite dve strane i okrenite (treba da dobijete kao lepezu).

Stavite u sredinu orahe, prethodno samlevene sa 1 kašičicom cimeta.

Uvijte lagano ivice, tako da se nadev ne vidi i stavite u pleh.

Uradite na isti način i sa preostalim korama.

Ugrejte rernu na 160 stepeni i pecite baklavu dok ne dobije lepu boju. Izvadite i ostavite da se ohladi.

Napravite sirup tako što u kaserolu stavite vodu i šećer. Sačekajte da provri. Smanjite ringlu i ostavite tako 10 minuta. Stavite vanilu i isključite. Ostavite da se ohladi malo.

Prelijte baklavu sa orasima sirupom i ostavite tako 24 sata da upije sirup.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: