Krompir pita

00000000000000
Šegrt
21
8
90
4
19/12/2019
"Brzo, ukusno i pogodno za svaku priliku - krompiruša na moj način."
Priprema40 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno70 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Korisnici, koji su pripremili ovaj recept: 1
  • Ukupno pregledano94
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5
  • Skuvano1

Potrebni sastojci

  • krompir - 1 kg
  • jaja - 7 kom.
  • švapski sir - 200 g (mlad, kravlji)
  • parmezan - 200 g, rendan
  • gauda - 200 g
  • salama - 300 g (tirolske ili šunka, slanina, pršuta - po izboru)
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • mast - po potrebi
  • kisela pavlaka - 400 g
  • masti - 150 g
  • prezle - za posipanje pleha
  • Za umak DEJANO
  • pavlaka - 300 g
  • kiseli krastavci - 4 komada
  • beli luk - 4 čena
  • majonez - 2 kašike
  • so - po ukusu
  • biber - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

U dublji lonac staviti opran i zdrav krompir, preliti ga hladnom vodom.

Posoliti i obariti, pa ga oguliti i izgnječiti u pire ili narendati na rende. Kad se malo ohladi dodati tri jajeta, sveži švapski sir i 100 g rastopljene masti. Sve dobro sjediniti.

Zatim dodati rendanu gaudu, izmešati lagano da se masa ravnomerno spoji u jednu kompaktnu masu, pa sipati u podmazan pleh, koji smo podmazali sa malo masti i posuli sa malo prezli. Po masi poredati salamu ili slaninu te staviti peći na 200 stepeni nekih petnaest minuta. Zatim izvaditi i preliti kiselom pavlakom u koju smo pomešali sa četiri umućena jaja i sve zajedno vratiti da se peče još desetak minuta.

Ukoliko želite moguće je salamu ili slaninu narendati, ili samleti pa umešati zajedno u krompir, pa tako sve zajedno ispeći i preliti pavlakom.

Vruće rezati i služiti uz dodatak jogurta. Ovako napravljena krompiruša može se poslužiti kao doručak, večera ili toplo predjelo.

Uz nju možemo poslužiti umak '' Dejano'' .Ovaj umak se pravi na sledeći način:

300 g pavlake usuti u posudu, posoliti, pobiberiti i dodati 4 čena sitno seckanog belog luka ili po ukusu. Staviti dve kašike majoneza i sitno rendana četiri kisela krastavca. Sve zajedno izmešati žicom da se sjedini i dobije hladni umak ''Dejano'' .

Ovaj umak možete i zaljutiti sa tucanom ili seckanom ljutom paprikom ukoliko volite ljuto.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar