Način pripreme
1 šolja = 250 ml
Paradajz-paprike se očiste, operu i iseku na 4 ili 6 parčića ako su veće.
U dubokoj posudi se promeša ulje, voda, sirće, šećer i prstohvat soli. Stavlja se na ringlu. Kada počne da vri, ubacuju se paprike. Pre toga treba da budu dobro isceđene, jer može mnogo da prska. Dinstaju se oko 15 minuta. Pred kraj kuvanja im se dodaju i isečeni čenovi belog luka i zrna bibera.
VAŽNO! Paradajz-paprike treba da ostaneu malo tvrde da bi sačuvale svoj oblik i ni u kom slučaju na treba da se prekuvaju. Ako viljuška ulazi lagano u njih, odmah se sklanjaju sa ringle. Kuvanju je kraj.
Za tu količinu neophodne su 2 tegle po 750 ml.
Tegle se prelivaju vrelom vodom da se sterilišu. Voda se prosipe i počinju da se ređaju paprike. U vruće tegle se stavljaju vruće paprike. Odmah se zatvaraju i okreću.
Beleška: oprane tegle sam stavila u rernu i zagrejala ih do 200 stepeni, odmah nakon toga sam počela da ih punim vrućim paprikama, nisam prelivala prethodno vrelom vodom. Okrenula sam ih i odmah je utonuo poklopac.
Ova vrsta turšije može da se koristi odmah, da se ne zatvara u teglu, čuva se u frižideru.
So može da buda malo promenjena po mom mišljenju na pola kašičice.
Da paprike ne bi prskale, prethodno sam ih stavila u centrifugu da se odstrani voda sa njih.