Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Paradajz-paprike»Marinirane gurmanske paradajz-paprike

Marinirane gurmanske paradajz-paprike

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Marinirane gurmanske paradajz-paprike
Fotografije: N.Akifova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
2
"Da bocnemo po jednu i da poželimo nazdravlje"

Potrebni sastojci

  • paradajz - paprike - 1 kg
  • sirće - 1/2 šolje
  • ulje - 1/2 šolje
  • voda - 1/2 šolje
  • šećer - 1/2 šolje
  • so - prstohvat
  • biber - u zrnu, može i prstohvat mlevenog
  • beli luk - 3 - 4 čena
* merne jedinice

Način pripreme

1 šolja = 250 ml

Paradajz-paprike se očiste, operu i iseku na 4 ili 6 parčića ako su veće.

U dubokoj posudi se promeša ulje, voda, sirće, šećer i prstohvat soli. Stavlja se na ringlu. Kada počne da vri, ubacuju se paprike. Pre toga treba da budu dobro isceđene, jer može mnogo da prska. Dinstaju se oko 15 minuta. Pred kraj kuvanja im se dodaju i isečeni čenovi belog luka i zrna bibera.

VAŽNO! Paradajz-paprike treba da ostaneu malo tvrde da bi sačuvale svoj oblik i ni u kom slučaju na treba da se prekuvaju. Ako viljuška ulazi lagano u njih, odmah se sklanjaju sa ringle. Kuvanju je kraj.

Za tu količinu neophodne su 2 tegle po 750 ml.

Tegle se prelivaju vrelom vodom da se sterilišu. Voda se prosipe i počinju da se ređaju paprike. U vruće tegle se stavljaju vruće paprike. Odmah se zatvaraju i okreću.

Beleška: oprane tegle sam stavila u rernu i zagrejala ih do 200 stepeni, odmah nakon toga sam počela da ih punim vrućim paprikama, nisam prelivala prethodno vrelom vodom. Okrenula sam ih i odmah je utonuo poklopac.

Ova vrsta turšije može da se koristi odmah, da se ne zatvara u teglu, čuva se u frižideru.

So može da buda malo promenjena po mom mišljenju na pola kašičice.

Da paprike ne bi prskale, prethodno sam ih stavila u centrifugu da se odstrani voda sa njih.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: