Način pripreme
Običnu seosku janiju sa krompirom možete da učinite i veoma posebnom, ako je napravite sa prepelicama. Tako će se ona pretvoriti u jelo koje opušteno možete da servirate i prefinjenijim gostima i da ih oduševite ukusnim domaćim jelom.
Pripremite prepelice tako što sklanjate sa njih preostalo perje. Pomoću malog kuhinjskog gorionika ovaj zadatak će cam biti veoma lak i brz.
Iseckajte na sitno luk, zelena parea, zalenu papriku i struk celera sa listovima. Stavite ih da se zaprže u ulju na umerenoj vatri pri čemu ih nadgledate i mešate s vremena na vreme.
Isecite šargarepe na krugove, a crvenu papriku na krupno. Paradajz oljuštite i isecite, a beli luk istucajte.
Kada povrće koje se prži na rignli omekša, stavite i crvenu papriku i šaragrepe, a nakon 2-3 minuta i narendan paradajz, beli luk, alevu papriku i jedan do dva prstohvata soli. Kuvajte još 3-4 minuta ili dok tečnost od paradajza ne ispari, a šargarepa blago ne omekša.
Očišćene prepelice natrljajte biberom i veoma malo soli. Stavite ih u povrće zajedno sa lovorovim listom, da se kuvaju dok ne pobele sa svih strana tada sipajte vino, a nakon dva minuta i topli pileći bujon.
Kada provri stavite krompir isečen na krupno, smanjite vatru za stepen ili dva i ostavite jelo da se krčka 30-40 minuta. Možete da nastavite na srednjoj vatri pri čemu se vreme smanjuje do 20-25 minuta, ali meso neće biti toliko krhko.
Pre nego što sklonite janiju sa vatre, probajte da li su krompir i šargarepe potpuno gotovi.
Ako je potrebno, tokom kuvanja dolivajte vodu ili bujon, da bi ptice uvek bile prekrivene tečnošću. U slučaju da ne želite da vam janija bude previše retka, ne dodajte više tečnosti, ali obavezno kuvajte pod poklopcem, da se jelo dobro izdinsta.
Ostavite 20 minuta janiju da odstoji, pospite sveže iseckanim peršunom i servirajte.
Prijatno!