Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Male pogače»Neverovatno ukusne domaće lepinje

Neverovatno ukusne domaće lepinje

Anelia MinchevaAnelia Mincheva
Šegrt
266108
Neverovatno ukusne domaće lepinje
Fotografije: Anelia Mincheva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Najukusnije domaće lepinje se jedu vruće"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • voda - 250 ml, topla
  • sveže mleko - 250 ml, toplo
  • suvi kvasac - 1 pakovanje
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • ulje - 1 - 2 kašike
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašika
  • kiselo mleko - 1 kašika
  • ulje - 1 kašika, za premazivanje
  • susam - ili seme maka
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac, zajedno sa šećerom, rastvorite u vodi i mleku, dodajte 2 kašike brašna, promešajte i ostavite oko 10-15 minuta da se kvasac aktivira. Nakon toga dodajte preostale namirnice i mesite testo oko 10 minuta. Testo stavite u posudu, pokrijte ga providnom folijom i krpom, ostavite ga da naraste na sobnoj temperaturi oko 30-40 minuta.

Testo izvadite i na radnu površinu koju ste lagano posuli brašnom i podelite ga na dva dela, formirajte dve lepinje (elipse ili krug) rukama i pokrijte ih ponovo providnom folijom ili najlonskom kesom i krpom i ostavite ih oko 20-25 minuta.

U maloj posudi umutite 1 kašiku brašna i 6-7 kašika vode.

Nakvasite vrhove prstiju u maloj posudi i lagano pritiskajte lepinju - prvo krenite sa krajeva male lepinje, a nakon toga oblikujte kvadarate ili rombove i stalno kvasite prste. Ovu proceduru možete da napravite i u plehu u kome ćete peći lepinje, kako ne bi imali problema kod prebacivanja lepinje i kako se ne bi pokvarili oblici na njoj.

Nakon toga umutite namirnice za premazivanje i četkom premažite lepinje. Pospite susamom ili semenom maka (možete kombinovati i šarenu so).

Lepinju postavite i pleh koji ste posuli sa malo brašna (kako bi bilo što bliže originalnom pečenju u peći) ili je stavite na rešetku rerne koju ste prekrili papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Kada lepinju izvadite iz rerne, poprskajte je vodom i pokrijte je čistom krpom.

Možete da lepinje premažete i maslacem. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: