bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Pečena Svinjetina»Božićna pečena svinjetina sa pečurkama

Božićna pečena svinjetina sa pečurkama

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
491
375
Božićna pečena svinjetina sa pečurkama
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 2
09/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno100 min.
Porcije4
"Prema Darvinu, razlog za evoluciju svinja je upravo Božić i specijalno Božićna pečena svinjetina sa pečurkama"

Potrebni sastojci

  • svinjetina - 600 g
  • pečurke - 500 g, sveže
  • crni luk - 2 glavice
  • paprika - 1 komad, crvena
  • ulje - 5 - 6 kašika
  • so - po ukusu
  • biber
  • soja sos - 5 kašika
  • kumin - 1 kašičica
  • domaće vino - 200 ml
  • čubar
  • origano
  • kisela pavlaka - 3 kašike
  • voda - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Meso isecite na krupne komade, posolite ga i začinite ga biberom i kuminom. Ulje zagrejte u tiganju i pržite meso dok ne promeni boju u belu. Izvadite meso u tanjir. U istoj masnoći ispržite luk nasečen na rebarca i papriku na kockice dok ne omekšaju.

Dodajte i pešurke nasečene na listiće. Posolite, dodajte biber, čubar i origano. Dinstajte na kratko u poklopljenom tiganju i prebacite sve u pleh.

Rasporedite meso, a odozgo sipajte soja sos i dodajte čašu domaćeg vina.

Pleh zatvorite aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta. Izvadite i skinite foliju.

Umutite kiselu pavlaku sa malo vode i sipajte u pleh pa lagano promešajte viljuškom. Vratite u rernu na još 10 minuta da se zapeče.

Ako imate pavlaku za kuvanje, biće još ukusnije, ali ćete i uz pomoć kisele pavlake dobiti izuzetno ukusan sos od pavlake.

Poslužite pečenu svinjetinu sa pečurkama uz kolutove limuna. Veoma ukusno i praznično jelo!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: