bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Slani Rolat»Svinjski rolat sa garnirungom

Svinjski rolat sa garnirungom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Svinjski rolat sa garnirungom
Fotografije: Viktoria Georgieva
1 / 2
09/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje180 min.
Ukupno220 min.
Porcije8
"U ovom tanjiru ima svega, o čemu možemo da sanjamo - i mesce, i ukusan garnirung"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Svinjsko meso se iseče tako da postane jedna velika kriška. Za ovu svrhu izabrala sam široko i tanje parče mesa, da ga isečem po sredini i da bude dovoljno za pripremu oblika mesa.

Praziluk se očisti i opere. Seče se na kolutove. Paprike se operu i očiste. Seku se na male lente.

U veliki duboki tiganj se stavlja ulje da se zagreje. Dodaju se praziluk i paprike. Zaprže se dobro kad se promešaju. Začinjava se solju i biberom.

Svinjsko meso se posoli sa obe strane. Nadev se rasporedi ravnomerno po dužini mesa. Presavija se dobro da da se sakupi nadev sa svih strana. Zašiva se po dužini sa obe kraće strane.

Slani rolat se stavlja u vatrostalnu posudu. Sipa se oko pola litra vode, da se iskoristi nakon pečenja mesa za sos i da se izdinsta meso.

Sos je veoma ukusan kada mesto pusti ukus. Stavlja se poklopac vatrostalnoj posudi. Peče se u umereno zagrejanoj rerni oko 3 sata, pri čemu rolat može da se okrene sa obe strane. Ako je neophodno na kraju se sklanja poklopac da se meso zapeče.

Krompir se oljušti i opere. Stavlja se u šerpu sa vodom. Može da se iseče na pola da se brže skuva.

Karfiol se opere, nalomi i dodaje se u šerpu. Stavlja se da se kuva. Kada se skuva ocedi se od vode. Dodaje se pola pakovanja maslaca i sveže melko. Začinjava se solju i biberom. Izgnječi se dobro dok se ne dobije pire.

Kada je meso gotovo stavi se na veliku dasku i brzo se sprema sos da bi se servirala topla porcija.

U šerpu u kojoj može da se koristi žica za mućenje se stavlja maslac da se zagreje. Dodaje se brašno da se zaprži, pri čemu se neprekidno meša. Dodaje se bujon od pečenja svinjskog rolata, pri čemu se mešanje nastavlja.

Meso se seče na kriške. Svinjski rolat sa garnirungom se servira u tanjiru po parče ili dva, zavisi od veličine. Koristi se najlon kesa sa odsečenim donjim krajem da se oblikuje pire.

Sos se servira odvojeno u posudici i dodaje se u porciju po želji. Po želji može da se koristi više začina za meso, ali svaki od sastojaka mu dopunjuje ukus. Karfiol daje izuzetnu lakoću pireu.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: