Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Tikvice iz rerne»Punjene tikvice na arapski način

Punjene tikvice na arapski način

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Punjene tikvice na arapski način
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Punjene tikvice na arapski način - osećamo ekzotiku još u imenu ovog jela, definitivno nemamo strpljenja da probamo i ukus"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 4 komada, srednje
  • bulgur - 50 - 60 g, fini ili arapski kuskus
  • mleveno meso - 250 g, jagnjeće ili mešano
  • luk - 1/2 glavice
  • beli luk - 2 čena
  • paradajz pire - 3 - 4 supene kašike
  • biber - 2 prstohvata, mleven
  • kumin - 2 prstohvata, mleven
  • piment - 1 - 2 prstohvata, u prahu
  • ljuta aleva paprika - po ukusu, krupnije ljuspice
  • đumbir - 1 prstohvat u prahu (po želji)
  • ulje - 5 supenih kašika + za premazivanje pleha
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Potopite fini bulgur uoli arapski kuskus u vrelu vodu. Nemojte čekati da previše nabubri i ocedite.

2. Prepolovite tikvice po dužini, odsecite samo dršku i malo suprotnog kraja. Izvadite kašikom unutrašnjost i sitno je isecite.

3. Propržite iseckani luk i beli luk u ulju. Kad dobije karamel boju, stavite unutrašnjost tikvica, malo soli i sos od paradajza. Nakon minut-dva dodajte i mleveno meso i mešajte da se izmrvi.

4. Skinite sa vatre, dodajte bulgur i začine i ovom smesom napunite posoljene čamce od tikvice.

5. Poređajte punjene tikvice u namazan pleh, uvijte aluminijumskom folijom i pecite u ugjrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta. Nakon toga skinite foliju i nastavite da pečete dok tikvice ne budu skroz gotove, oko 20 minuta. Videćete kad omekđaju i dobiju boju po ivicama.

6. Servirajte punjene tikvice na arapski način tople.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: