Način pripreme
Očistite šljive od koštica. Presecite ih na polovine.
Jabuke isecite na komade, izbacite samo deo sa semenkama.
Voće stavite u veliku šerpu, dodajte šećer, vodu, koru od limuna i dodajte aromu vanile.
Šerpu stavite na vatru i kuvajte voće oko 40 minuta. Sklonite sa vatre.
Ispasirajte voće i procedite dobivenu smešu kroz cediljku. Vratite proceđenu smešu u šerpu i ostavite je ne umerenoj vatri.
Mešajte pestil dok se ne zgusne i dok ne počne da ostavlja tragove po dnu šerpe prilikom mešanja. Malo pre nego što pestil skinete sa vatre dodajte pektin. Sipajte pestil u kalupe po vašoj želji. Ostavite ga da se potpuno ohladi.
Izvadite ohlađeni pestil i poređajte ga na papir za pečenje. Umotajte ga i čuvajte na hladnom i suvom mestu.
Razume se, ovo nije originalni recept za pestil, već za nekadašnju marmeladu, koja se svojevremeno prodavala na kilogram.
Recept sam pronašao pod tim imenom i ono će ostati.
Probajte ovaj recept za pestil od šljiva i jabuka, dobićete veoma ukusnu marmeladu od šljiva i jabuka, od koje nećete prestati da sečete parče po parče!
Prijatno!