Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Pestil»Pestil sa šljivama i jabukama

Pestil sa šljivama i jabukama

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Pestil sa šljivama i jabukama
Fotografije: Diana Kostova
4 / 6sa Videom
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
"O zaboravljenoj umetnosti pripremanja aromatičnog pestila - o tome ćemo danas govoriti"

Potrebni sastojci

  • jabuke - 1 kg
  • šljive - 1 kg
  • šećer - 1 kg
  • voda - 500 ml
  • pektin - 1 kašika
  • kora od limuna
  • vanila
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite šljive od koštica. Presecite ih na polovine.

Jabuke isecite na komade, izbacite samo deo sa semenkama.

Voće stavite u veliku šerpu, dodajte šećer, vodu, koru od limuna i dodajte aromu vanile.

Šerpu stavite na vatru i kuvajte voće oko 40 minuta. Sklonite sa vatre.

Ispasirajte voće i procedite dobivenu smešu kroz cediljku. Vratite proceđenu smešu u šerpu i ostavite je ne umerenoj vatri.

Mešajte pestil dok se ne zgusne i dok ne počne da ostavlja tragove po dnu šerpe prilikom mešanja. Malo pre nego što pestil skinete sa vatre dodajte pektin. Sipajte pestil u kalupe po vašoj želji. Ostavite ga da se potpuno ohladi.

Izvadite ohlađeni pestil i poređajte ga na papir za pečenje. Umotajte ga i čuvajte na hladnom i suvom mestu.

Razume se, ovo nije originalni recept za pestil, već za nekadašnju marmeladu, koja se svojevremeno prodavala na kilogram.

Recept sam pronašao pod tim imenom i ono će ostati.

Probajte ovaj recept za pestil od šljiva i jabuka, dobićete veoma ukusnu marmeladu od šljiva i jabuka, od koje nećete prestati da sečete parče po parče!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: