Način pripreme
Toplu vodu, šećer i kvasac se promešaju. Ostavite ih 10 minuta.
Brašno promešajte sa malo soli. Napravite udubljenje u sredini brašna i sipajte kvasac. Umesite testo. Mesite duže vreme tako što pokretima ruku izvlačite testo. Testo je mekano i lepljivo, ali nemojte dodavati previše brašna, ne treba da bude tvrdo.
Gotovo, umešeno testo ostavite u posudi, pokrijte ga i ostavite da naraste oko 1 sat.
Naraslo testo izvadite na radnu površinu posutu sa malo brašna. Mesite ga lagano i nežno, testo će biti još uvek lepljivo. U ovom trenutku možete da sebi pomognete skraperom za testo, kako bi vam bilo lakše.
Formirajte loptu i prebacite je u pleh, pokriven papirom za pečenje, koji ste posuli sa malo brašna. Pokrijte krpom i ostavite 15 minuta.
U posudi umutite žumance i maslinovo ulje.
Skinite krpu sa testa. Prste umočite u smesu žumanca i maslinovog ulja i pritisnite testo da bi ga raširili u krug sa debljom ivicom.
Nauljenom šakom i zatvorenim prstima radite u krug, a pritiskajte dlanom da biste oblikovali lepo udubljenje i ivicu. Ponovo umočite ruke i formirajte linije u sredini pidea - po horizontali i vertikali, kako bi iscrtali kvadrate. Šakom pritiskajte lagano, kako bi formirali šare.
Premažite preostalom smesom pide i pospite ga obilno miksom susama i makovog semena.
Pecite na 200 stepeni na donjem grejaču oko 15-20 minuta. Dobićete fantastičan hleb iz turske kuhinje!