Način pripreme
Kvasac izmrvite u mleku ili vodi, dodajte kašičicu šećera i dobro promešajte. Ostavite da se aktivira oko 8 minuta.
Brašno prosejte u posudu i napravite udubljenje u njemu, pa u njega sipajte polovinu kiselog mleka, sveže mleko i vodu sa aktiviranim kvascem, ulje, belance i so.
Umesite vazdušasto, elastično i glatko testo za pide uz dodavanje brašna dok testo ne prestane da se lepi po prstima i radnoj površini. Ostavite ga da naraste u posudi, koju ste prethodno premazali uljem i pokrijte ga providnom folijom i krpom odozgo.
Uzmite tepsiju prečnika oko 28-30 cm. Premažite je uljem ili je pokrijte papirom za pečenje. Ruke potopite u ulje i naraslo ulje razvucite na veličinu tepsije. Krajeve podvucite ispod, da formirate ivicu.
Ovako formiran Ramazan Pide ostavite da ponovo naraste oko 45-50 minuta ili sat, u zavisnosti od temperature prostorije. Dbro je da Pide bude pokriven, da ne uhvati koricu.
Nakon drugog narastanja završite ukrašavanje Pidea. Dlanom ili drvenim štapićem pritiskajte lagano i formirajte krug na 1, 5-2 cm od ivice. U unutrašnjosti kruga, po istom principu napravite linije, koje se ukrštaju i koje formiraju kvadrate ili rombove.
Pripremite smesu žumanca, malo ulja, preostalog kiselog mleka, soli i prema želji, 1-2 kašike svežeg mleka. Pide premažite obilno, posle napravite male rupice čačkalicom ili tankim štapićem za ražnjić i prelijte ostatkom smese. Lagano protresite pide da upije i pospite susamom.
Ramazan Pide se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 190 stepeni, na donjoj rešetci. Turski hleb je gotov kada dobije prijatnu zlatnu boju.
Veoma aromatičan hleb sa susamom. Prijatno!