Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Marmelada»Pestil od dunja

Pestil od dunja

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Pestil od dunja
Fotografije: marcheva14
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
1
"Domaći pestil marmelada od dunja, koji možete da napravite za dugačku zimu"

Potrebni sastojci

  • dunje - 1 kg
  • šećer - 800 g
  • limun - 1 komad
  • cimet - 2 komada, štapići
  • karanfilić - 5 cvetova
  • kardamon - 2 zrna
* merne jedinice

Način pripreme

Dunje operite pod tekućom vodom i uklonite im dlačice za površine. Nasecite ih na 6 komada. Limun presecite na četvrtine.

U šerpi prokuvajte dovoljno vode. Sipajte voće, začine i nasečeni limun. Ostavite da proključa, a zatim smanjite temperaturu i ostavite sve da se kuva oko 15-20 minuta ili dok ne omekša voće. Začine izvadite rešetkom.

Vodu procedite i možete je sačuvati, a ako joj dodate malo šećera dobićete neverovatno svež napitak.

Dunje vratite u šerpu i pospite ih šećerom. Ostavite sve na umerenoj vatri da se kuva oko sat vremena.

Prvih 30 minuta mešajte povremeno, ali poslednjih pola sata morate da mešate stalno, jer će smesa koja je teška u gusta lako da se uhvati po dnu šerpe i zagoreće.

Nakon 60 minuta kuvanja skinite sa vatre i ispasirajte smesu da dobijete gladak pire. Ponovo vratite na vatru oko 10 minuta uz neprestano mešanje. Na taj način će ispariti još tečnosti, ako je preostala.

Gotovu smesu sipajte u kalup pokriven folijom i ostavite da se prosuši na 24 sata. nakon toga izvadite pestilj iz kalupa u ostavite ga da se suši na vazduhu 2-3 dana.

Pestil možete da nasečete na male komade i da ih uvaljate u kokosovo brašno ili u kristal šećer. U principu se pakuje u papir za pečenje i ostavlja se na hladno i provetreno mesto. Ova vrsta marmelade se može čuvati do 6 meseci, šećer je konzervans.

Veoma ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: